SSAB-vd: "Potentiellt farlig arbetsplats"

SSABs vd Martin Lindqvist besökte under tisdagen Luleå. Det råder en djup förstämning bland de anställda efter dödsolyckan i förra veckan.
– Det är en djupt tragisk händelse som man inte vill ska hända, säger Martin Lindqvist.

Foto:

LULEÅ2013-10-22 15:57

Martin Lindqvist tar emot på SSABs kontor i Svartöstaden.

Olyckan förra veckan "sitter i dörrarna".

– Det råder en djup förstämning, det är svårt att känna något annat.

Besöket i Luleå var en följd av händelserna i förra veckan.

– Vi åkte upp i dag med anledning av den tragiska olyckan. Jag har träffat personal och räddningstjänst, det kändes viktigt att åka hit i dag för att framföra mitt djupa deltagande.

Vad har du pratat om?

– Jag har mest lyssnat. Det pågår en utredning om vad som hände och vi deltar aktivt i den utredningen. Utredningen ska visa vad som har hänt och varför. För oss är säkerhet nummer ett.

Är SSAB en farlig arbetsplats?

– Vi har en potentiell farlig arbetsplats men vi jobbar fokuserat och långsiktigt med säkerhet. Vi utbildar anställda och entreprenörer. Vi har ett program, en nolltolerans, när det gäller säkerhet.

Gruvindustrin

SSAB har ett system med tillbudsrapportering för att förhindra framtida arbetsplatsolyckor.

– Det är för att bygga bort potentiella farligheter. Detta har vi gemensamt med exempelvis gruvindustrin och verkstadsindustrin.

På tisdagseftermiddagen lämnade Martin Lindqvist och nya kommunikationsdirektör Maria Långberg Luleå.

– Jag ville visa mitt deltagande och stora stöd till de som har det jobbigt just nu.

Förra veckans dödsolycka på SSAB där två personer omkom står fortfarande i fokus.

Besiktning

De två omkomna männen utförde en besiktning av en cistern vid koksverket som rymmer 6 000 kubikmeter tjära och de arbetade åt entreprenörsfirman Infjärdens värme AB. I planen för att tömma cisternen, ett arbete som påbörjades redan förra onsdagen, skulle en större lucka försiktigt öppnas för att få ut den sista tjhäran.

Av någon anledning hade luckan slagit upp av full kraft, varpå tjäran forsade ut och männen på botten av den höga invallningen var chanslösa.

Delårsrapport på fredag

På fredag redovisar SSAB delårsrapport för det tredje kvartalet.

Under det andra kvartalet i år gjorde SSAB en förlust på 273 miljoner kronor vilket kan jämföras med en vinst på 609 miljoner kronor motsvarande period under 2012.

Andra kvartalets resultat tyngdes framför allt av prissänkningar och negativa valutaeffekter.

I delårsrapporten skrev Martin Lindqvist att ”Även om det råder fortsatt mycket stor osäkerhet om stålmarknadens utveckling tyder det mesta på en stabilisering av efterfrågan under andra halvåret”.

Hur ser det ut nu?

– Vi är inne i en "tyst period", du får besked på fredag morgon.

Fakta SSAB-olyckor

Torsdagens dödsolycka på SSAB där två personer omkom var den fjärde dödaolyckan på SSAB-området sedan 2003.

n I juli 2003 omkom en 26-årig slovakisk ugnsmurare när han störtade ner i en ugn på koksverket. Mannen hade bara befunnit sig i Luleå i två veckor när olyckan inträffade. Det fanns ett öppet hål i toppen av ugnen med måtten 450 gånger 1 200 millimeter. Genom det hålet föll mannen ner på botten, ett fall på cirka sju meter.

Ugnen var stängd för renovering men ugnsbotten hölls ändå på minst 600 grader för att det inte skador skulle uppstå. Ögonvittnen till olyckan såg mannen fatta eld när han slog i ugnens botten. Endast förkolnade rester återstod när personal lyckades få ut kroppen.

n 2004 dog en 38-årig man i samband med en gasolycka. Ytterligare tre skadades, varav en allvarligt.

√ I november 2011 dog en man och en annan, Gustaf Seppelin Sollis, skadades svårt i samband med att ta bort en kalkklump från en ugn inne på SSAB. Efter fyra timmars arbete skedde en ångexplosion och ut strömmade skållhet ånga och frätande kalk. Gustaf Seppelin Sollis drabbades av 55-procentiga brännskador. Olyckan inträffade inne på SSABs område men på Nordkalk och SSAB hade inte arbetsmiljöansvaret för det arbetet.

√ I oktober 2010 skållades en man i 50-årsåldern svårt och fick omfattande brännskador på stora delar av kroppen. Mannen befann sig vid koksbatterierna där han utfört ett arbete med styrvagnarna

som leder över den tusengradigt heta koksen ner till vattenkylning.

På väg ner från styrvagnens ställverk blev mannen fångad i ett moln av ånga och fick omfattande brännskador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!