– Vi brukar vara ganska tidigt ute för att det tar ett tag att rekrytera. Vi tar in de första vikarierna på introduktionsutbildningarna redan i mars, säger Peder Sundbom, HR-chef SSAB Europe.
SSAB söker över 900 semestervikarier varav cirka 230 i Luleå. Då det kan vara långa upplärningstider på en del jobb, tre månader, gör att de tar in vissa vikarier redan från mars.
– Det kan vara lokförare eller traversförare som ska köra flytande järn. Vi har flera typer av jobb där man behöver en hel kunskaper för att kunna genomföra arbetet, säger han.
En majoritet av de sökande är mellan 18–30 år. För en sökande kan ett sommarjobb innebära första steget till ett fast jobb inom företaget.
– Ja, det är en väg in i företaget. När de kommer in som semestervikarie så får de en utbildning av oss. Många av våra tillsvidareanställda inom produktionen har börjat som semestervikarie säger Peder Sundbom.
I Norrbotten är arbetslösheten låg och det är många företag och arbetsgivare som ska hitta sommarvikarier.
– Det vi har sett under några år är att man går ut tidigare och tidigare och söker sommarvikarier och det beror på att det är en tuffare konkurrens om arbetskraften, men jag skulle inte hissa någon varningsflagg för att det inte går att lösa. Man brukar kunna hitta lösningar internt också genom att sprida ut semestrarna, säger arbetsförmedlingschefen Marita Lundgren i Luleå.
SSAB:s målbild i Luleå är att de ska ha 50 procent kvinnor som semestervikarier, något man inte uppnått tidigare.
– I Luleå som produktionsort har vi legat på omkring 43 procent kvinnliga semestervikarier. På vissa avdelningar inne på SSAB har vi till och med legat högre. Sakta men säkert ökar andelen kvinnor, säger Peder Sundbom, SSAB.
I dag är det konkurrens om semestervikarierna. En konkurrens som kan komma att öka i och med den framtida industrialiseringen i Norrbotten.
– Det är en utmaning. Här måste vi arbeta med kompetensutveckling och kanske göra yrkesväxlingar, att byta mellan olika befattningar, på ett helt annat sätt än vi gjort tidigare. Vi kommer att jobba mycket med den typen av utbildningar och internutbildningar. Vi öppnar även dörren för samarbete med de andra industrierna som behöver till exempel processoperatörer, säger Peder Sundbom, HR-chef vid SSAB Europe.