SSAB ska minska utsläppen
SSAB avser att minska sina koldioxidutsläpp med två procent per producerat ton stål.- Vi ska trimma processerna, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB.
Innan 2012 ska SSAB ha minskat koldioxidutsläppen med två procent per ton stål. Det blir totalt 130 000 ton mindre koldioxid per år.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
I går presenterade SSAB ett kortsiktigt mål att minska utsläppen av koldioxid med två procent per producerat ton stål innan 2012.
Målet ska uppnås genom små förändringar i produktionen.
- Vi ska trimma processerna. Till exempel kan man använda mer skrot i processen som ersätter råjärnet och då släpper man ut mindre koldioxid, säger Martin Pei.
Sex-sju miljoner ton
Totalt släpper SSAB ut mellan sex och sju miljoner ton koldioxid per år, beroende på produktion. Den tvåprocentiga minskningen skulle innebära 130 000 ton lägre koldioxidutsläpp per år.
Under förra årets inbromsning av produktionen minskades utsläppen.
- På grund av tvärniten på marknaden fick vi ett överskott av utsläpptsrätter, som vi har sålt på marknaden, säger Martin Pei.
Så ni har tjänat pengar på utsläppsrätterna?
- Ja, men helst skulle vi vilja ha full produktion förstås.
SSAB deltar i ett europeiskt forskningsprojekt som kallas för Ulcos. Där samarbetar stålindustrin över hela världen för att ta fram ny teknik för stålframställning.
Ska lagra koldioxid
Projektet beskrivs som ett gemensamt krafttag för att minska utsläppen.
- Målet är att den nya tekniken ska minska koldioxidutsläppen med 50 procent för varje enskild ståltillverkare, jämfört med dagens teknik, säger Martin Pei.
En ny teknik som anses vara speciellt intressant och som stålindustrin vill utveckla går ut på att avskilja koldioxiden i produktionen och lagra den djupt ner i marken istället för att släppa ut den i luften.
- En första kommersiell anläggning av denna typ kan vara i drift efter år 2020, säger Martin Pei.
Teknikskiftet kommer att kräva masugnar i produktionen även i framtiden.
- Det går inte att skrota masugnarna helt. Vi måste ta mindre drastiska steg och modifiera anläggningarna allt eftersom. Men masugnarna kommer att se lite annorlunda ut i framtiden, säger Martin Pei.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!