SSAB såg inte ångbildning som en påtänkt risk

Den elektriker som i mitten av oktober skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka på SSAB:s koksverk har för en tid sedan flyttats från Akademiska sjukhuset i Uppsala till sjukhuset i Sunderbyn.

LULEÅ2010-11-24 06:00
Den anställde var i full färd med att plocka bort en sveplaser när han fick den heta vattenånga, som bildas vid släckning av glödande koks, över sig. Den SSAB-anställde fick 25-procentiga brännskador och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Het vattenånga
- Den här olyckan var mycket svår att förutse, men nu ska vi tillsammans med företaget vidta åtgärder så att det aldrig kommer att inträffa igen, sammanfattar IF Metalls skyddsombud Lasse Bergström.
Bergström konstaterar att en rad olyckliga omständigheter ledde fram till att den SSAB-anställda fick het vattenånga över sig.
- Oavsett om det är den mänskliga faktorn som spelat in får den här typen av olyckor inte inträffa. Det är därför vi nu ska se till att det inte händer igen.
Vid olyckstillfället användes inte den ordinarie släckprocessen vid koksframställningen. Den styrs normalt via ett släcktorn, som vid den här tidpunkten var avställt på grund av underhåll. I stället avvändes en alternativ släckprocess, så kallad "ramp 4 körning" och som använts ända sedan koksverket togs i drift 1975. I en händelserapport som lämnats in till Arbetsmiljöverket konstaterar företaget att någon liknande olycka aldrig har inträffat.
Noggrann redovisning
"Varken arbetsledning eller skyddsombud hade innan olyckan sett ångbildningen som en påtänkt risk", skriver företaget.
Inom kort kommer fack och företagsledning att lämna in en rapport till Arbetsmiljöverket och där parterna kommer att ge en noggrann redovisning om vad som orsakade den allvarliga olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om