I veckan offentliggjordes SSAB:s köp av den finska koncernen Rautaruukki. Detta ses av många som ett sätt att klara sig genom stålkrisen och bli mer konkurrenskraftiga.
Men samtidigt arbetar företaget med fler förslag för att kompensera om beställningarna går ner.
Ett av dem är att plocka in bemanningsföretag. Åtgärden har införts på prov vid företaget anläggning i Oxelösund under en period. Nu utreds den även i Borlänge och Luleå. Men fackförbundet IF Metall är mycket irriterade över förslaget.
– Vi för en diskussion om det här och vi har lite olika ståndpunkter. Och olika utgångspunkter också så klart. Men där är vi inte färdigdiskuterade på något vis, säger Per Bondemark, platschef på SSAB i Luleå och Borlänge.
Just nu går SSAB i Luleå nästan för full kapacitet, men det är svåra tider i stålbranschen.
– Vi vill prova det för att se om det är ett bra verktyg, säger Per Bondemark.
Att anlita bemanningsföretag är ett av fyra förslag som diskuteras för att komma till rätta med den ojämna orderingången. Ett är det trygghets- och flexibilitetsavtal som är träffat mellan arbetsgivarna och facket. Det andra är att anlita visstidsanställda. Det tredje är intern rörlighet inom SSAB. Och det fjärde är att anlita bemanningsföretag.
Bert Johansson, ordförande IF Metall på SSAB i Luleå, menar att det sistnämnda inte är aktuellt.
– Företaget har ju brustit mot alla regler här och tagit och tagit in inhyrning på prov utan att man var överens. Man har krånglat till det själva nere i Oxelösund, säger han.
– Men både i Borlänge och Luleå är det en fast inriktning att vi ska använda vårat trygghets- och flexibilitetsavtal i första hand. Och det pågår just nu.
Enligt Bert Johansson ska alla andra möjligheter tömmas innan bemanningsföretag kan komma in.
– Det står långt ner på listan. Vi har avsatt pengar i centrala förhandlingar, så det vore märkligt om företaget lägger på en kostnad till och börjar inhyra. Det vore hur tokigt som helst när de har möjlighet att använda eget.
Bert Johansson menar att de aldrig kommer gå med på att utbilda utomstående.
– De kan inte påtvinga oss att utbilda externa entreprenörer. Det finns ingen skyldighet för oss i vårt centrala avtal. Det blir tvärstopp och det har vi markerat i både Borlänge och Luleå.