Tre män i 50-årsåldern fick frätande pulver på sig. För två blev skadorna allvarliga. Men det tog trekvart innan en ambulans kom till stålverket.
Akutsjukvårdens utredning om vad som hände efter larmet är nu klar.
– Alla tre ambulanser i Luleå var upptagna med andra uppdrag, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akuten på Sunderby sjukhus.
En ambulans var på uppdrag hos en prio 1-patient. Två var på sjukhuset för att lämna patienter. I fall då ingen ambulans i Luleå är ledig kan SOS alarm skicka en från Boden.
– Men de hann bara köra i fyra minuter innan de fick ett nytt prio 1-larm. Det tog därför i runda slängar tio minuter innan man överhuvudtaget hade någon ambulans att koppla på det här ärendet. Då var den i Sunderbyn, säger Morin.
Varför prioriterades inte larmet högre?
– Den första ambulansen drogs som prio 2 och när det gäller varför man gjorde den bedömningen vill jag hänvisa till SOS alarm. Men enligt de signaler vi fått hade de uppfattat att situationen inte var så allvarlig.
Efter runt tio minuter ringde SSAB igen.
– Då meddelade de att det var ytterligare personer inblandade och då tog man in en ambulans till för att hämta en patient. Men under färden dit fick de reda på att två av de tre skadade personerna kunnat ta sig till Sunderbyn med egen bil, säger Morin.
Två fick skjuts till akuten med SSAB:s vaktbil, medan en av männen hämtades med ambulans.
För ett år sedan förlorade Luleå en ambulans. Hade det här hänt om den funnits kvar?
– Det är alltid svårt att säga. Vi har de ambulanser vi har och nu var det fyra ambulanser igång i Luleå samtidigt, så om inte annat så hade man ändå haft framkörningstid från Boden, säger Morin.
Hur ofta får ni så här många larm samtidigt?
– Jag skulle säga att det ändå är relativt ovanligt. Vi har generellt sett väldigt bra responstider på ambulanserna i Luleå. På "prio ettor" har vi en genomsnittlig tid på sex minuter från larm tills vi är hos patient. Men det är mycket uppdrag och har ökat stadigt över tid så långt tillbaka man kan överblicka.
Behövs fler ambulanser i Luleå? Mattias Morin betonar att det är allvarligt när det är långa väntetider, men att frågan om antalet ambulanser är politikernas.
– För en normal dag har vi tillräckligt med resurser, men det är svårt att ha resurser för de extrema topparna det blir om det kommer fyra larm samtidigt i Luleå kommun.