SSAB och facket trygga med utbildningens kvalitet

Både SSAB:s ledning och fackförbundet IF Metall är trygga med att SSAB Academys elektrikerutbildning håller hög kvalitet och att medarbetare inte utsätts för risker när de ska ut på praktik och i arbete.

En viktig utbildning för framtiden som ger nödvändiga kunskaper. Det är signalen från facket och SSAB om den kritiserade internutbildningen. Från vänster Tomas Karlsson, Sandra Söderberg och Ante Runnquist.

En viktig utbildning för framtiden som ger nödvändiga kunskaper. Det är signalen från facket och SSAB om den kritiserade internutbildningen. Från vänster Tomas Karlsson, Sandra Söderberg och Ante Runnquist.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2024-01-17 06:00

– Det här är en viktig utbildning. Vi är stolta över SSAB Academy och hur den är utformad och utförs, säger Sandra Söderberg, HR-chef vid SSAB i Luleå.

Inledningsvis var tanken att vidareutbilda elektriker till automationstekniker inför företagets omställning mot fossilfri ståltillverkning, där stora delar av personalen kommer att få nya jobb.

undefined
"Vi är stolta över SSAB Academy", säger Sandra Söderberg.

– Men för att göra det insåg vi att vi först behövde fylla på med fler elektriker.

Intresset för snabbspåret till elektrikerlärling, 27 veckor, har varit stort bland de anställda, uppger Sandra Söderberg.

– 60 sökande och vi tog in tio. De ska snart ut på praktik och vi har 20 handledare som anmält intresse. I juni blir eleverna klara och kliver in på sitt lärlingsår som elektriker.

Den förre gymnasieläraren Ante Runnqvist är projektledare för SSAB Academy.

undefined
Ett tiotal anställda vid SSAB har hoppat på den första utbildningen mot elektriker.

– Studierna genomförs på heltid, 40 timmar i veckan med hög lärartäthet. Det går inte att jämföra med gymnasium eller vuxenutbildning. En annan skillnad är att man skräddarsyr undervisningen mot de specifika behov som finns på företaget. Men det är en fullödig utbildning. 

– Jag tror den här typen av utbildningar blir allt vanligare i framtiden. Det innebär också utmaningar. Om du är SSAB-elektriker, Northvolt-elektriker eller ABB-elektriker har du olika färdigheter.

undefined
År 2030 ska masugnen och koksverket vara borta, ersatta av en så kallad minimill, ett elektriskt stålverk och valsverk i samma byggnad.

Elektrikerna säger att de själva inte skulle förstå hur el fungerar på två veckors ellära?

– Introduktionsperioden är två veckor och där ingår ellära. Men ellära tillämpas sedan under hela utbildningen i andra moment. Vi har täta teoritester och ingen kan gå vidare utan att ha rätt kunskaper, säger Rundquist.

Tomas Karlsson, IF Metalls klubbordförande vid SSAB, anser att utbildningen håller god kvalitet.

undefined
Ingen kritik från facket. "Kunskaperna kommer att testas noga", säger Tomas Karlsson.

– Kunskaperna kommer att testas noga och när de ska ut på praktik får de veta exakt vad de ska göra och ha en handledare som följer dem. Man ska inte heller glömma att det är folk från verket, som känner till verksamheten. Akademin är otroligt viktig för omställningen och personalens kompetens, och det här är bara början.

Elektrikerna anser att facket medverkar till att företaget kan hålla nere lönerna?

– Jag ser det inte som en lönefråga. Självklart driver facket på för högre löner, och vi har också fått upp lönen för elektriker på senare tid. Visst, lönen är lägre än utanför grindarna men det gäller även andra yrkesgrupper.

undefined
Det är viktigt att redan nu ligga i framkant inför omställningen mot fossilfri ståltillverkning, anser ledningen och facket vid SSAB. Från vänster Karin Edfast, presschef, Sandra Söderberg, HR-chef, och Tomas Karlsson, IF Metall.
undefined
SSAB i Luleå står inför stora förändringar och många i personalen kommer få nya arbetsuppgifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!