SSAB ignorerade klämrisken – i 12 år

Flera allvarliga säkerhetsbrister sammanföll och ledde på ett olyckligt sätt till att en 55-åring klämdes ihjäl på SSAB-området förra året. Det visar Arbetsmiljöverkets utredning.

INGEN ÅTGÄRD. Den gula serviceplattformen i övre högra hörnet användes inte längre, men hade lämnats kvar i åratal trots klämrisken. Den röda pilen markerar olycksplatsen.

INGEN ÅTGÄRD. Den gula serviceplattformen i övre högra hörnet användes inte längre, men hade lämnats kvar i åratal trots klämrisken. Den röda pilen markerar olycksplatsen.

Foto: Polisen

Luleå2017-06-21 18:32

Tolv gånger dyker samma fras upp i de årliga besiktningsprotokollen för traverskranen inne på stränggjutningen: "Serviceplattform ... bör demonteras (klämrisk)." Redan 2003 påtalade en utomstående besiktningsman säkerhetsrisken, och gav traversen körförbud tills SSAB tagit bort plattformen.

Trots detta fortsatte SSAB att köra traversen – och drygt tolv år senare, den 27 april 2016, skulle 55-årige Rolf Blomkvist klämmas ihjäl just där. Avståndet mellan plattformen och den del av traversen som han kilades fast vid var bara 22,5 centimeter.

LÄS MER: SSAB riskerar miljonböter för dödsolycka

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås menar att SSAB gjort sig skyldiga till grovt arbetsmiljöbrott vid dödsolyckan och yrkar på en företagsbot på 3 miljoner kronor.

Flera faktorer bidrog till att plattformen inte togs bort förrän olyckan var framme, enligt förundersökningen. Den hörde ursprungligen till en lyftanordning som monterats ner redan på 90-talet, och hade alltså inte fyllt någon funktion på många år.

Dels använde ansvariga på SSAB inte besiktningsprotokollen i den årliga riskbedömningen, eftersom man utgick ifrån att dessa inte berörde arbetsmiljön. Ingen från besiktnings- och kontrollgruppen, där Rolf Blomkvist jobbade, medverkade heller i riskbedömningarna.

I alla besiktningsprotokoll utom ett nämndes serviceplattformen dessutom under "noteringar" i stället för "anmärkningar", vilket ansågs vara mindre allvarligt.

LÄS MER: Man död i SSAB-olycka

Några månader före olyckan inträffade ett tillbud vid serviceplattformen. Elkablar uppe på traversen slog i plattformens stege, varför stegen monterades ner – men tillbudet utreddes aldrig internt och anmäldes inte till Arbetsmiljöverket. Myndigheten menar att om SSAB utrett tillbudet skulle hela plattformen sannolikt ha tagits bort.

SSAB:s skriftliga instruktioner för det arbete Rolf Blomkvist utförde var dessutom otillräckliga, menar Arbetsmiljöverket. Klämrisken uppstod på traversens övre våningsplan, men av instruktionerna framgick varken det eller vilka delar av traversen som var säkra att stå på.

SSAB har inte heller kontrollerat om arbetsinstruktionerna efterlevdes eller var tillräckliga, varför texten inte uppdaterats sedan 2007. Räddningsarbetet efter olyckan försvårades också eftersom arbetsplatsen inte hade någon fallskyddsutrustning som Rolf Blomkvist kunnat använda.

Traversolyckan var den fjärde arbetsplatsolyckan med dödlig utgång på SSAB:s område inom loppet av fem år. Bolagets dystra facit har spelat in i hans beslut att yrka på grovt arbetsmiljöbrott, enligt åklagare Christer B Jarlås.

– Det är klart att det finns med i bilden när man gör bedömningen att det här är ett grovt brott, att det är inte är första gången som de förekommer inför rätta för likartad brottslighet, säger han till Sveriges radio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om