SSAB anställer fler kvinnor

SSAB tar fram ännu en åtgärd för att bli effektivisera verksamheten.
Kvinnor.
Till sommaren ska hälften av vikarierna som anställs vara kvinnor.

Agneta Thelin hör till undantagen på SSAB. Hon är nyanställd. Och kvinna.

Agneta Thelin hör till undantagen på SSAB. Hon är nyanställd. Och kvinna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-02-15 08:00

Bland de 1 200 anställda på SSAB i Luleå är endast tio procent kvinnor. Därför kommer företaget göra ett försöka att kvotera in mer kvinnor i verksamheten.

– Vi ligger inte bra till idag. Det är inte ok och måste därför jobba aktivt med frågan. Förutom att försöka locka tjejer att söka som sommarvikarier jobbar vi även med att få fler kvinnor till operativa chefspositioner , säger Sara Blix, informationsansvarig.

NSD har tidigare berättat om hur företaget söker ett antal sätt att effektivisera verksamheten, bland annat att ta in bemanningsföretag. Men ledningen tror även att fler kvinnor kan göra stålverket bättre.

Anställer få

– Det finns statistik på att arbetsgrupper med en jämnare könsfördelning fungerar bättre, säger Sara Blix.

– Det blir ett bättre arbetsklimat och nya infallssvinklar. Man vill även ha en arbetsgrupp som speglar hur samhället ser ut i övrigt.

Eftersom företaget anställer få idag så kommer satsningen istället göras på de över 300 sommarvikarier som ska anställas i sommar.

– Vägen in på företaget sker i många fall genom att man börjar hos oss som sommarvikarie. Därför är det viktigt att vi i denna process främjar en jämn könsfördelning, säger Sara Blix.

Målet är att 50 procent kvinnor ska anställas som sommarvikarier.

Hoppas på fler

I veckan fick Agneta Thelin, 24, som arbetar i adjustaget, fast anställning. Det hör just nu inte till vanligheterna på SSAB. Speciellt inte när medelåldern bland de anställda är 47 år. Hon har precis fått en ny vit hjälm, istället för den gula vikariehjälmen.

– Efter 1080 dagar måste företaget anställa. Jag vet inte om man ska se det positivt eller negativt. Men för mig känns det jävligt bra, säger hon.

Hon trivs på SSAB och tror hon kommer stanna där länge.

– Jag ska vara här tills jag tar pension, säger hon.

Hon tycker själv att det både är bra och dåligt om det kommer in fler kvinnor i stålverket.

– Det är en skön stämning med gubbarna. Det är en speciell jargong och man måste ha lite skinn på näsan för att överleva, säger hon.

– Men fler tjejer borde söka hit. Alla kanske tror att det är tungt, men det är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om