I mars 2017 förlorade kommunerna sin vetorätt. Lagändringen innebär att landsting och regioner blir ensamma huvudmän för sprututbyte. I dag kan injicerande missbrukade få tillgång till rena sprutor på tio orter i Sverige. De flesta finns i storstadsregioner.
Piteå och Luleå står närmast på tur.
Utredningen är klar. I mars 2017 överlämnades en färdig projektplan in. Personalkostnaderna beräknas till 2,4 miljoner kronor under en treårsperiod. Till det tillkommer hyra för lokaler.
Suzanne Wendahl, verksamhetschef för infektionsavdelningen vid Sunderby sjukhus, vill att pilotprojektet ska placeras i Piteå.
– Vi hade hoppats att komma igång redan under hösten, men det ser ut att bli svårt. Det saknas fortfarande finansiering, vilket gjort att vi varken kunnat anställa en projektledare eller hitta en lämplig lokal.
Det finns två faktorer som motiverar placeringen för pilotprojektet. Piteå kommun är uttalat angelägen om projektet och Piteå sticker ut i missbruksstatistiken.
– Under de senaste åren har framför allt flera unga i Piteå smittats av hepatit C. Orsaken är att de delar orena sprutor. Vi ser en fördubbling av antalet smittade vilket tyder på en nyrekrytering bland missbrukare, förklarar sjuksköterskan Ann-Louise Svedberg Lindqvist vid smittskyddsenheten.
Enligt Socialstyrelsens fanns det 2011 mellan 150-300 personer som injicerar droger i Norrbotten.
Det handlar om en uppskattning. Mörkertalet är stort. På region Norrbottens beroendecentrum tror personalen att antalet snarare är högre.
– Vi som diagnostiserar hepatit C vet att det finns intravenösa missbrukare i princip på alla orter i Norrbotten. Problemen ser ut att vara störst i Luleå och Piteå, säger Ann-Louise Svedberg Lindqvist.
– Det är svårt att veta exakt hur många de är för det handlar om en patientgrupp som sällan uppsöker vården, tillägger Suzanne Wendahl.
Infektionsläkaren räknar upp tre argument för att sprututbyte ska införas i Norrbotten. Det tyngsta skälet är att stoppa spridning av blodsmitta som hepatit B, hepatit C samt hiv. Förhoppningen är att tillgång till rena sprutor ska leda till att missbrukare slutar att dela på kanyler, sprutor eller blandkoppar.
– Dessutom tror vi att en lågtröskelmottagning kommer att medföra att de här patienterna får tillgång till vård. Samtidigt som de hämtar sprutor kan vi göra andra medicinska undersökningar. Det tredje skälet är att det öppnar en möjlighet att påverka de till att sluta med sitt missbruk, förklarar Suzanne Wendahl.
I dag finns inga besked när verksamheten ska komma i gång.
– Vi håller på titta på hur en pilotverksamhet ska finansieras. Vi planerar att ta upp frågan i utvecklingsrådet den 9 juni, uppger verksamhetsdirektör Anneli Granberg vid region Norrbotten.
Mats Weström är medicinsk sakkunnig i staben för närsjukvård. Han tror att i det långa loppet kommer sprututbyte att innebära en stor besparing för regionen.
– För tio år sedan var jag lite tveksam, men numera är jag odelat positiv. Huvudeffekten är att minska smittspridning. Färre patienter med hepatit C kommer frigöra oerhörda summor för region Norrbotten, men problemet är att vinsten ligger ett antal år framåt i tiden. Den enda fallgropen för projektet är om vi inte lyckas hitta ett sätt att lösa finansieringen tills vi kan ta in de stora vinsterna.