Det är centrala elevhälsan på Kronan som lagt till en ny del i sin verksamhet med stöd av statligt medel. Kommunens pedagoger från grundskolan, förskolan eller särskolan kan boka tid för att träffa elevhälsans personal med lång erfarenhet av att jobba med barn som har särskilda språksvårigheter.
Det kan handla om bland annat fysiska nedsättningar, psykiska nedsättningar eller rent av koncentrationssvårigheter. Det ska inte spela någon roll, det ska finnas något för alla.
– Pedagogen kommer hit och förklarar vilka svårigheter eleven har med inlärningen av språket. Sedan får de handledning här och låna med sig en väska med spel eller verktyg från Språkoteket som ska passa språkinlärningen för just den eleven, säger Kerstin Wiklund, chef för Elevhälsan Luleå.
Carina Sundström och Lena Martinsson står går igenom de olika grejerna på en av alla hyllor.
– Jag inser nu när jag ser allt att det här har vi saknat, säger Carina Sundström.
Carina och Lena arbetar med särskolan i Luleå, de använder sig redan av mycket spel för att hjälpa med elevernas inlärning, och under den lilla stunden de letat omkring i Språkoteket så har de hittat flera verktyg de skulle ha nytta av.
– Vi kommer absolut att låna hem grejer, det här är verkligen jättebra, säger Carina.
De kommande fyra torsdagarna kommer centrala elevhälsan att ha öppet hus för pedagoger att droppa in. Därefter gäller enskilda tidsbokningar.