Mikael Andersson, räddningschef i Luleå:
– Generellt så har vi ett dåligt isår. Det har vi sett effekterna av med enormt mycket isolyckor söderut. Sedan är vi ju väsentligt mycket längre norrut så läget är inte lika prekärt hos oss.
Efter en mild höst lade sig isen sent i skärgården. När kylan väl kom hade ett isolerande snötäcke lagt sig, vilket gjorde att isen inte växte till.
– Vi vet att vi har svagare isar än normalt. Någon officiell varning har vi inte gått ut med, men det är en fråga vi håller koll på.
Problemen med isproppar i älvarna bekräftar att vädret varit speciellt. I Övrebodarna vid Luleälven höll ett hus på att spolas bort. Även i Storforsen i Piteälven uppstod problem.
– Temperaturen har pendlat och vi har fått isproppar som har styrt om vattenflödena så att det har eroderat. Allt det här hänger ihop med att väderförutsättningarna varit annorlunda.
Hittills under säsongen har räddningstjänsten i Luleå inte behövt göra några insatser relaterade till svaga isar.
– När människor är ute så händer det ibland saker, men vi har varit förskonade hittills, säger Mikael Andersson.
Finns det ändå anledning att vara extra försiktig?
– Ja, absolut. Det vill vi uppmana till. Sedan har kanske inte den riktigt känsliga perioden kommit ännu. Men den kommer.
I Boden har isarna konstaterats vara osäkra och kommunen manar till försiktighet.
– Där man normalt har kört skoter, eller vad man har gjort, ska man nog inte vara så kaxig förrän man har kontrollerat att isen faktiskt håller, säger Alf Wennskog, som jobbar med risksamordning inom kultur-, fritids-, och ungdomsförvaltningen.
Skolan i Boden har som tradition hålla en utbildning i issäkerhet för eleverna i årskurs 9, där de som vill får genomföra ett bad i isvak för att lära sig hantera en nödsituation. När årets vak togs upp konstaterades att kärnisen bara var 7–8 centimeter, mot normala 20–30.
– Det har varit flera tragiska olyckor i södra Sverige. Om inte folk tänker sig för så kan det faktiskt hända här också. Därför vill vi inför sportlovet varna så många vi kan. Tänk er för innan ni gör något, säger Wennskog.
Uppmaningen riktar sig inte bara till de unga. Det handlar inte alltid om ungdomligt oförstånd.
– Snarare om manlig övertro på sin förmåga. Vi tror att vi kan en massa saker, det visar ju generellt den olycksstatistik som finns i landet. Vi är duktiga på att ta risker.