Sportlovsdagar med hiphop på schemat

Tolvårige Diddley Trankell Jarold deltog i dansens virvlar under den första hiphopdagen.Det stod breakdance på programmet.- Jättekul, säger Diddly under workshopen med Bogdan Bizic och Shemir Quni.

LULEÅ2009-03-07 06:00
Hiphopens dagar är ett nytt arrangemang i Luleå. Under fredag och lördag pågår arrangemanget med olika anslag, alla dock kopplade just till hiphop-kulturen.
Arrangemanget vänder sig till alla från fyra år och upp till 25.
Här kan också nybörjare vara med liksom mer erfarna konstutövare.
Åttaårige Rasmus Rautio gjorde ett pass new Style.
- Det var riktigt roligt. Jag har inte provat på det här tidigare.
Rasmus Rautio fick också beröm av instruktören Mariella Parra.
- Du var jätteduktig. Är det verkligen första gången du provar på?
Mariella Parra berömde också klassen på dansarna i Hälsans hus.
- De är verkligen jättebra.
På kvällen är det föreställningar inför publik.
- Hiphopen innehåller fyra element. Dans. dj-ing, rap och graffiti. Dessvärre kan vi inte visa den graffiti-utställning som vi hade tänkt. En av sponsorerna ville inte ha med graffiti, säger Ann Strandberg i dansföre-
ningen Exiled som är en av arrangörerna.
Förening vill bredda sig
Ulf Andersson i Bergnäsets AIK, den andra arrangörsföreningen, tycker det är ett naturligt steg att engagera sig i hiphopens Dagar.
- Vi är ju en ungdomsförening och då måste vi bredda oss.Det har egentligen ingen betydelse om barn dansar, spelar fotboll eller åker skidor, säger Ulf Andersson.
Dans-Jam och battle är andra dansformer som praktiseras under helgen.
- Dans Jam är att alla dansar huller om buller och battle är en form av att dansa mot varandra, säger Ann Strandberg.
Diddley Trankell Jarold var alltså en av deltagarna. Han och de andra hade 90 minuters workshop i Hälsans hus som tillsammans med Kulturens hus är skådeplats för arrangemanget.
- Jätteroligt, säger Diddley som är en van dansare.
Hiphop
Ungdomsrörelse som inbegriper breakdance, rapping, scratching (att diskjockeyn med handen tvingar skivtallriken fram och tillbaka, varvid ett skrapande ljud åstadkoms) och graffiti. Hiphopkulturen uppstod i slutet av 1970-talet
i Bronx, New York.
Amerikansk dans som har sina rötter i storstädernas gatukultur. Dansen är en akrobatisk, gymnastisk del av hiphopkulturen, där även dansformer som electric boogie och robotdans ingår. Dansens ursprung är okänt, men den växte fram i Amerika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om