På plats i kyrkan finns basingredienserna för ett klassiskt bröllop: präst, musik, solosång och tilltugg. Ett bröllop i miniformat kan man säga. Sedan står det paren fritt att välja resten, som kläder, ringar och allt annat som hör till.
– Man behöver inte boka något i förväg. Och bröllopsgäster är självfallet välkomna till kyrkan, men det går precis lika bra att komma själva eller med bara den närmaste familjen, säger Magnus Lindh, präst i Nederluleå församling.
Maria- och Johnny Bergman träffades för 12 år sedan på en dejtingsida på internet, och i mer än 10 år har de funderat på giftermål, men inte kommit till skott, för än nu. En drop-in-vigsel var ett perfekt alternativ, förklarar de.
– Men det är ganska välplanerat. Vi har en fotograf med oss, som också har tagit bilder innan. De kommer i tidningen på måndag, säger Johnny.
– Vi sa det, "Lite enklare, lika stort". Det var perfekt, säger Maria.
De berättar att drop in-vigseln minst sagt har levt upp till förväntningarna.
– Mer än så. Omhändertagandet, musiken, prästen, allt, människorna i kring. Vädret! fortsätter hon.
Nästa chans för den som vill gifta sig på drop-in-vis är 8 och 9 juli, men då i Luleå Domkyrkoförsamling. Gammelstan kommer även i framtiden att hålla fler spontana vigslar. Även förra året hölls den på Pingstafton.
– Det kommer säkert bli en tradition, att vi gör det här någon gång på vårkanten. Det här är årets bästa dag, man ser lyckan och lättnaden i dem, säger Marita Mörtzell, kommunikatör vid Nederluleå församling.