Spelbutiken vill skapa aktivitetscenter för unga

Luleås enda sällskapsspelsbutik har expanderat. Nu är planen att skapa ett aktivitetscenter för ungdomar.

urval. Över tusen sällskaps- och rollspel finns i butiken.

urval. Över tusen sällskaps- och rollspel finns i butiken.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-12-08 06:00

Enligt ägaren Kjell Ärlebrant, som startade Boardgames4U 2008, har intresset för sällskaps - och rollspel successivt ökat i länet. Även tillverkarna blir allt fler.

– Utan att överdriva tillverkas tio nya spel varje månad, säger Kjell Ärlebrant. Men lönsamheten inom spelbranschen har under många år varit tuff och i fjol hade han planer på att lägga ned butiken. Men efter många turer bestämde han sig för att fortsätta och i juli bytte han till en större lokal. Nu driver han butiken ideellt.

– Att köpa är egentligen sekundärt, aktiviteten är det viktiga, säger Ärlebrant som nu vill skapa en social mötesplats för unga.

Butiken har över tusen brädspel men även rollspel för nybörjare och mer rutinerade spelare. Poängen med att spela ska vara det sociala och många kommer in bara för att prova spelen.

– Vi har alltifrån tärningsspel till spel där du verkligen måste gnugga geniknölarna.

Hur förklarar du ett rollspel?

– Det är ett interaktivt berättande, ungefär som ett äventyr eller en story. Det finns en spelledare som regisserar och alla andra har varsin karaktär som man gestaltar. Ungefär som teater fast i sinnet. Rollspel är att umgås med likasinnade under avslappnade former.

Intresset fick han efter att han var med i en trafikolycka 1991. På sjukhuset spelade hans bröder rollspel medan de höll honom sällskap och sedan dess är han fast.

– Men vad barnsligt ni håller på, sa jag till dem och då sa de att jag skulle prova men det skulle de aldrig ha sagt, säger Kjell Ärlebrant.

Två dagar i veckan har de brädspelsbarer som fungerar som en typ av turnering. De anordnar även olika turneringar runt om i länet.

– Vi har kunder som är alltifrån tio år till pensionärer. Vi struntar i vem det är som vinner och poängterar att det viktiga är att ha roligt tillsammans.

Efter nyår är planen att söka bidrag för att öppna ett aktivietscenter för ungdomar.

– Vi vill samarbeta med Luleå kommun och ungdomsgårdar, vi börjar lokalt för att sedan gå ut i länet. Vi är även öppna för att arbeta med andra organisationer och föreningar som riktar sig mot ungdomar.

I mars kommer de att ha aktiviteter tillsammans med kommunens bibliotek.

– Det som är mest spännande är när folk får upp ögonen för det här. 2015 blir intressant och avgörande för tidigt avslut eller en fortsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om