Luleåmodellen ger eleverna spetskompetens

Det saknas kompetens inom en rad yrkeskategorier i dag. Fordonsindustrin är en. I Luleå finns en raksträcka in. "Vi erbjuder närmast unika möjligheter till spetskompetens", säger Michael Kerry, yrkeslärare fordon.

Kenneth Dunlap och Michael Kerry flankerar  Göran Johansson som kom mer idén till ett Öppet hus tillsammans med Norrlands motorhistoriker Norrbotten och Jaguarklubben.

Kenneth Dunlap och Michael Kerry flankerar Göran Johansson som kom mer idén till ett Öppet hus tillsammans med Norrlands motorhistoriker Norrbotten och Jaguarklubben.

Foto: Ludvig Wästfelt

Luleå2024-05-12 13:00

Vi pratar om vuxenutbildning med inriktning fordon. Här utbildar Michael Kerry och kollegan Kenneth Dunlap sina vuxenstudenter under 75 veckor. 15 av dessa består av en grundutbildning i träningsverkstaden i Kallax, granne med Luleå airport och Nordiskt flygteknikcentrum.

Och det är här den så speciella metod som används i Luleå har sin plats, i verkstaden. De beskriver den själva som unik i Sverige. Så. Vad är det då som händer just här?

Michael Kerry berättar:

– Vi har egna bilar här för eleverna att utbilda sig på. Vi hyr in dem från Norrbottens bildemontering, de är alltså skrotade. I normalfallet på utbildningar som vår tar man in kundbilar men det betyder att det blir samma typ av moment som eleverna får göra. Det blir service, kamremmar och kamkedjor. Samma saker, mer eller mindre. I och med att vi har egna fordon kan vi också rigga bilarna på olika sätt och sedan utbilda i att lösa problemen. Det blir en helt annan spetskompetens, en kompetens som leder rakt ut i arbetslivet. Vi kan även skrädda utbildningen efter specifikt företags behöv. Jag vet ingen annan i Sverige som gör som vi, så kanske unikt.

Söktrycket har dock inte varit så överväldigande sedan allt drogs igång för cirka två och ett halvt år sedan. Nu ska en tydligare marknadsföring av utbildningen puffa på detta, är det tänkt. Ett första steg var "öppet hus" som arrangerades tillsammans med Jaguarklubben och Motorhistorikerna i Luleå som kom med ett 40-tal klassiska fordon som visades upp utanför utbildningslokalerna.

Intresset från allmänheten var också märkbart. Trots konkurrensen av, bland annat, Fyndmarknaden i Arcushallen.

Det har varit bra, vi hade tur med vädret och det har självklart hjälpt till. Det är viktigt för oss att synas mer, vi ska även se till att lokalerna syns bättre exteriört, säger Kenneth Dunlap som, precis som sin kollega, är bilentusiast av stora mått och det faktum att de båda lärarna har utländskt påbrå är ytterligare en del som gör undervisningen givande.

– När det kommer elever till oss som har invandrat, precis som vi, så vet vi vilka problem de kommer att stöta på. Inte minst språkligt, eftersom vi haft exakt samma problem själva. Det går att peka ut vilka ord i i böcker och instruktioner som de kommer att ha svårt med. Det gör oss tryggare men, framför allt, eleverna.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!