Specialsatsning på funktionshindrade

Försäkringskassan gör en punktinsats i Luleå.
Fler funktionshindrade ska ut i arbete.
– Många i den här gruppen har varit förvarade, säger Inger Nilsson, områdeschef.

Handläggaren Johan Öhman hjälper funktionshindrade att komma ut i arbetslivet. Och bort från aktivitetsstödet.

Handläggaren Johan Öhman hjälper funktionshindrade att komma ut i arbetslivet. Och bort från aktivitetsstödet.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-12-04 19:57

I Luleå kommun finns 240 personer som får så kallad aktivitetsersättning av Försäkringskassan. Ersättningen betalas ut till funktionshindrade som inte anses kunna arbeta. Nu har Försäkringskassan slutit ett avtal med Luleå kommun, landstinget och arbetsförmedlingen för att få ut fler i yrkeslivet.

– Det är en grupp människor som jag är bekymrad över. Det är unga som har nedsatt arbetsförmåga. Vi måste hjälpa den här gruppen in i samhället på något sätt med jobb, studier eller aktiviteter, säger Dan Eliasson, generaldirektör Försäkringskassan.

"Flitpeng"

Insatsen riktar sig bland annat till de som idag är sysselsatta i kommunens dagverksamhet, en verksamhet som från politiskt håll kritiserats för att betala ut en oskäligt låg så kallad "flitpeng". Pengen är en ersättning från kommunen för deras insats och ligger på åtta kronor.

– Tidigare har många ungdomar hamnat i ett bidragsberoende och en daglig verksamhet hos kommunen. Vi ser att med ett lönebidrag så kan de försörja sig själva, säger Inrid Nilsson, områdeschef.

– Många i den här gruppen har varit förvarade.

– Vi följer de här ungdomarna. Och fungerar det väl försöker vi få till möten med arbetsförmedlingen för slussa ut dem i arbetslivet, säger Johan Öhman, handläggare.

Johan Öhman söker i arbetet upp ungdomar redan i skolan.

– Vi förbereder dem för den dan de ska gå ut skolan och lägger upp en plan för dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om