Specialbryggan på plats

I sommar blir det lättare för rullstolsburna att ta sig ett svalkande dopp.Specialbyggda bryggor läggs ut vid Lulsundets och Gültzau-uddens badplatser.- Det är en seger för oss, säger Kristina Hjorth, ordförande för Handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO) i Luleå.

Alf Waara från Gällivare kommun kom och tittade på de specialbyggda bryggorna i går. Till vänster Anders Bucht från Luleå kommun.

Alf Waara från Gällivare kommun kom och tittade på de specialbyggda bryggorna i går. Till vänster Anders Bucht från Luleå kommun.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-16 06:00
I går monterades en 18 meter lång specialbrygga i plast upp vid Lul-sundets badstrand. Bryggan är anpassad för personer med fysiska funktionshinder. En träramp löper från cykelvägen över stranden till specialbryggan. Bryggan fun-gerar så att en funktionshindrad till exempel kan köra rullstolen via en ramp rakt ner i vattnet, lämna stolen där och simma ut.
På stranden intill rampen finns numera ett soldäck där rullstolsburna kan sitta och sola.
Prioriterad fråga
Det är ett företag från Värnamo som vann Luleå kommuns offentliga upphandling av bryggorna. Företaget var på plats i Luleå
i går för att montera upp dem. Priset för båda bryggorna är drygt
250 000 kronor.
Luleås handikapporganisationer uttryckte redan för flera år sedan önskemål om att få till handikappanpassade badplatser. Frågan har diskuterats i omgångar men det är först nu som Luleå kommun kommit till skott. Det mycket tack vare att det kommunala handikapprådet prioriterat frågan de senaste två åren.
- Handikapprådet jobbar hårt med tillgänglighetsfrågor och de senaste åren har kommunen börjat lyssna mer, säger Kristina Hjorth, vice ordförande i rådet.
Seger för funktionshindrade
Hjorth kallar bryggorna för en seger för de funktionshindrade.
- Det känns jättebra att det äntligen blivit av. Jag blir lika glad varje gång någon av våra frågor tas på allvar, säger Kristina Hjorth.
Alf Waara, enhetschef på gatu- och parkförvaltningen i Gällivare, hade kört ner över dagen för att ta en titt på specialbryggorna.
Är det aktuellt för Gällivare att köpa såna här plastbryggor?
- Inte just nu, det är för mycket pengar. Men vi har med de här bryggorna i tankegångarna, säger Alf Waara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om