Livet vände snabbt det här året. Med två år kvar på sitt förordnande som kommunchef i Piteå fick Andreas Lind sparken i april.
Det tog abrupt slut i Piteå, hur har senaste halvåret varit?
– Det är klart att man får sig en tankeställare, men politiken ville något annat och då får man flytta på sig. Hade jag fått välja hade jag fortsatt många år till, men ibland blir det inte som man tänkt sig helt enkelt. Jag har det här halvåret fått ett slags andrum efter att ha jobbat som chef väldigt länge.
När var du senast ledig eller utan jobb så länge som i år?
– Aldrig. Jag har alltid gått från det ena jobbet till det andra, men nu blev det en andningspaus med lite renoveringsprojekt och annat hemma. Det är inte alla förunnat, det får man vara ödmjuk inför. Men jag kände snabbt att jag ville tillbaks och göra nytta.
Att ha ett jobb att gå till är en stor del av ens identitet. Hur har du hanterat att inte ha det?
– Jag har alltid haft jobb som tagit en stor del av min vardag och som krävt en del, men man är ju så mycket mer än sitt arbete. Så någon större identitetskris fick jag inte i samband med att jag fick gå ifrån jobbet i Piteå. Men det är klart man är van en viss typ av vardag, en viss typ av tempo.
I somras bytte han vardag och tempo totalt när han gick och blev stugvärd i Låktatjåkko fjällstation, men det var bara tillfälligt. Nu är han, sedan två veckor tillbaka, sakkunnig på Norrbottens kommuner vilket är ett kommunförbund som ägs av länets samtliga 14 kommuner.
– Jag kommer jobba med de frågor som ligger mig varmast om hjärtat. Vilka förutsättningar har kommunerna i allt det som händer här uppe nu, hur ska de kunna dra maximal nytta utifrån vad som sker och lyckas de skapa goda samhällen? Det är sånt som mitt uppdrag kretsar kring.
Du har ju i många år jobbat som chef, nu blir du något annat. Hur känns det?
– Jag tror det finns en fördel med att växla mellan de bitarna. Jag har sedan 2008 haft förmånen att vara chef, och jag har älskat ledarskapet, men det är också väldigt kul att jobba med de här frågorna mer konkret. Med det inte sagt att jag inte kommer vara ledare eller chef igen framöver, det får vi se. Det här uppdraget är på två år, så det känns helt perfekt. Jag är ingen som planerar mitt liv så långt framåt.
Blev du headhuntad?
– Jag vet inte om jag skulle kalla det så, jag har ju haft ett pågående samarbete med Norrbottens kommuner sedan länge. Så det kändes helt naturligt att tacka ja när jag fick frågan.
Du kommer jobba med hållbar samhällsutveckling. Vad tänker du när du ser det som sker i Skellefteå just nu?
– Jag tänker att det är jättetråkigt att det gått grus i maskineriet på den fantastiska satsning som Northvolt är, men nu är vi mitt inne i det och på samma sätt som satsningen höjdes till skyarna för bara ett år sedan så målas allt nu i nattsvart. Jag tror att sanningen ligger någonstans mittemellan. Jag har lärt mig med åren att ingenting är någonsin så bra som det ser ut till en början, men ingenting är heller så dåligt som det i första läget kan se ut att vara. Tiden får utvisa vad som blir av det, men det är klart vi följer utvecklingen väldigt noga i och med att vi har flera stora investeringar som är planerade i Norrbotten, och Northvolt påverkar vår industrilogik på olika vis.
Vad kommer du främst att fokusera på de kommande två åren?
– Det är lite för tidigt att säga i och med att jag bara varit på tjänsten i två veckor, men jag ser att kommuner ofta kan jobba och tänka mer tillsammans. Det som brukar vara problemet i kommunerna är att man är så hårt ansatt att man inte räcker till att göra allt, därför finns Norrbottens kommuner till för att främja samarbete så att vi tillsammans kommer framåt och för fram vad vi tycker gemensamt.
När 2024 är till ända, hur tror du då att du kommer summera året?
– Tråkigt det som hände i Piteå, men det är som det är och säkert leder det till något bra i slutändan, både för mig själv och för Piteå. Att få vara med om saker gör ju att man förhoppningsvis utvecklas och landar i något som är nyttigt för en. Ett spännande år blev det. Händelserikt, utvecklande och lärorikt. Och framtiden känns just nu väldigt, väldigt ljus.