Sparkad rektor kan bli fall för domstol

Uppsägningen av entreprenörsgymnasiets rektor, Anders Karlsson, kan bli en domstolsfråga.- Om ingen uppgörelse kan träffas blir det Luleå tingsrätt som får avgörandet, säger Karlssons advokat, Toivo Öhman.

Anders Karlsson.

Anders Karlsson.

Foto: Ulf Persson

LULEÅ2009-07-07 06:00
Anders Karlsson sades upp som rektor för Luleå entreprenörsgymnasium efter att ha figurerat på internets kontaktsida Facebook och där han poserat lättklädd på bild.
Kräver jobbet tillbaka
Karlsson kräver anställningen tillbaka. Han är inte fackligt organiserad och har därför anlitat advokat Toivo Öhman, Stockholm. Luleå entreprenörsgymnasium har i den arbetsrättsliga tvisten anlitat sin arbetsgivarorganisation Almega.
- Det har inte varit några kontakter mellan parterna. Vi har
fått en motivering till uppsägningen och den är att han har
figurerat på ett olämpligt sätt på Facebook. Jag vet inte detaljerna och jag har inte hunnit läsa in mig på det som fanns på Facebook, säger Toivo Öhman.
Det finns ännu oklarheter kring uppsägningen.
- Dom har försökt få det till att han inte är uppsagd, men där menar jag att det är glasklart. Han har till och med fått ett slutdatum på anställningen och det är den 18 augusti. För min del är det juridiskt ingen tvekan, säger Toivo Öhman.
Kan bli rättsfall
Öhman förväntar att det inom kort blir överläggningar med Almega.
- Det traditionella vägen är att man förhandlar och försöker komma fram till en uppgörelse. Om det inte går är nästa steg för Anders, eftersom han inte är fackligt organiserad, att gå till domstol och det blir då tingsrätten i Luleå. Sedan kan den domen överklagas till Arbetsdomstolen.
Anders Karlsson har i tidigare uttalanden krävt att återfå sin anställning.
- Han har inte preciserat kraven inför överläggningarna med Almega. Det finns två vägar, återanställning eller ekonomiskt skadestånd, säger Toivo Öhman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om