Spåren leder till Empower, SSAB och Hells Angels

En Luleåföretagare åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. När Ekobrottsmyndigheten utredde mannens affärer ledde spåren till chefer vid Empower, en korruptionshärva på SSAB – och Hells Angels.

SVÅRT ATT SPÅRA. Luleåföretagaren har bland annat använt sig av postväxlar för att ta ut pengar. Det gör att polisen haft svårt att svåra vem som fått pengarna.

SVÅRT ATT SPÅRA. Luleåföretagaren har bland annat använt sig av postväxlar för att ta ut pengar. Det gör att polisen haft svårt att svåra vem som fått pengarna.

Foto:

LULEÅ2014-07-04 07:00

I polisförhör berättar en av cheferna vid numera nedlagda Empower i Luleå att han i efterhand förstått att Luleåbons företag har kopplingar till Hells Angels.

– Det har blivit en chockartad upplevelse, säger chefen i förhöret.

NSD har tidigare skrivit om den omfattande granskningen av en Luleåföretagare som fastnat i Skatteverkets nät.

Företagaren har under åren 2011 till 2013 fått inbetalningar från Empower på över fyra miljoner kronor utan att redovisa skatt. Han misstänks därmed ha undanhållit skatt för drygt en miljon kronor. Ingenting av detta har heller bokförts, vilket försvårat utredningen.

Eftersom jobben gjorts på SSAB har även ståljätten dragits in. SSAB har gjort en egen utredning som ledde till att två anställda, varav en i chefsposition, förra hösten fick sparken sedan de brutit mot företagets inköpsregler.

I korta drag har Empower fått beställning på jobb av de två SSAB-anställda, under förutsättning att Empower i sin tur för att lösa jobbet anlitar det företag i östra Norrbotten som de SSAB-anställda driver.

Allt har skett i bästa samförstånd för att kringgå SSAB:s policy och samtidigt säkra att Empower får jobben. För att dölja vilket företag som egentligen gjort jobben har fakturorna skickats från Luleåföretagaren till Empower. Sedan har Empower fakturerat SSAB.

Förfarandet har initierats av arbetsledare vid Empower och de två SSAB-anställda, men även höga chefer vid Empower har varit medvetna om "dealen". Fakturorna har varit bristfälliga men ändå godkänts. Empowerchefen säger i förhör:

– Det var omoraliskt men inte olagligt. Vi trodde att vi levererat det vi fått betalt för.

Något som han sedan fick anledning att betvivla.

Chefen upptäckte nämligen av en händelse en bluffakturering av ett jobb som skulle utförts på Smurfit Kappa i Piteå. Förfarandet var exakt det samma: fakturan var skickad från Luleåföretagaren, jobbet skulle vara utfört av företaget i östra Norrbotten – men jobbet var aldrig gjort.

Chefen konfronterade sin arbetsledare som erkände. Arbetsledaren fick sparken och chefen gjorde en polisanmälan.

– Det var ju kriminellt. Det är inget snack, sådant kan vi inte hålla på med, säger chefen i förhör.

Empower har sedan funnit att man fakturerat SSAB cirka 7000 timmar men betalat ut ersättning för 14 000 timmar till Luleåföretagaren, vilket indikerar att även Empower blivit blåst.

Kammaråklagare Andreas Bogseth misstänker att Luleåföretagaren använts som "målvakt".

– Vi tror ju att han gett de här pengarna till dem som utfört jobbet. Men eftersom han tagit ut pengarna i kontanter och postväxlar går det inte att spåra dem, säger Bogseth.

Åklagaren har inte gått vidare med de påstådda kopplingarna mellan Luleåföretagaren och Hells Angels.

– Jag har inte haft någon anledning till det.

Men det finns fler kopplingar. I förhöret berättar Empowerchefen att ett företag i Stockholmstrakten även det fakturerat jobb som företaget från östra Norrbotten gjort på SSAB, och att han fått veta att Stockholmsföretaget har starka kopplingar till det beryktade mc-gänget.

– Om ni pratar med er centrala ekobrottsrotel så vet de mer om det här. SSAB har varit djupt involverade och vi har hjälpt till så mycket vi kan, säger chefen.

De två tidigare SSAB-anställda är inte förhörda i utredningen men enligt Andreas Bogseth pågår en förundersökning mot deras företag.

Så gick det till enligt åklagaren

FAKTA

Två anställda vid SSAB, varav en i chefsposition, driver ett mindre, privat företag i verkstadsbranschen i östra Norrbotten. I hemlighet har man gjort en överenskommelse med arbetsledare vid Empower. Villkoret för att SSAB ska beställa jobb av Empower är att Empower anlitar de SSAB-anställdas företag som underentreprenör.

Enligt SSAB:s policy får anställda inte anlita egna företag till arbete inom SSAB:s område. För att dölja detta har fakturorna för arbetet i stället skickats från Luleåbons företag till Empower. Även höga chefer inom Empower har varit medvetna om att jobbet egentligen gjorts av ett annat företag.

Luleåbon har sedan tagit ut pengarna på olika sätt. Åklagaren misstänker att han i sin tur har gett dem till de som utfört jobbet, det vill säga de SSAB:s anställdas företag. Detta utan att betala någon skatt. De har i sin tur avlönat sina arbetare svart. Eftersom det handlar om svarta pengar blir kostnaderna lägre.

Luleåföretagaren har därmed fungerat som målvakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om