Spårbyte i trafiktoppen

En "väg-kvinna" lämnar och en "järnvägs-man" tar över.Lena Dahlgren lämnar sin post som chef för Trafikverket region nord. Arnold Vonkavaara, 54, från Liviöjärvi utanför Pajala, blir ny chef.

Arnold Vonkavaara.

Arnold Vonkavaara.

Foto:

LULEÅ2010-11-02 06:00
Lena Dahlgren tillträdde som chef för Vägverket region norr (som omfattar Norrbotten och Västerbotten) för nästan sex år sedan. När Vägverket och Banverket ersattes av Trafikverket den 1 april 2010 blev hon chef för Trafikverkets nordligaste region. Men nu går hon vidare till ett arbete i Trafikverkets centrala stab.
Ny chef för Trafikverket region nord blir i stället "järnvägaren", Arnold Vonkavaara, 54. Under de senaste 20 åren har han haft arbetsledande befattningar i före detta Banverket och Trafikverket. Bland annat som arbetsledare, produktionsledare och chef för trafikledning. Sedan 2005 har han arbetat som projektchef för det pågående bygget av ny järnväg i Kiruna.
Många utmaningar
Vonkavaara, som tillträder sin befattning 15 november, ser fram mot sitt nya arbete.
- Vår region står inför många utmaningar de närmaste åren och det ska bli spännande att leda det arbetet. Infrastrukturfrågorna är väldigt viktiga och berör många människor och företag i regionen.
Ska du se till att Norrbotniabanan byggs nu?
- Ha, ha! Det var ett tungt ansvar du lade på mig. Det är väl bara att lägga rälsen på axeln och sätta i gång. Nej, skämt åsido. Det är inte en person som kan få Norrbotniabanan att bli verklighet.
Enligt Vonkavaara finns det många angelägna infrastrukturprojekt i regionen.
- Även om jag själv har en bakgrund inom järnvägen så finns det en väldigt bred kompetens inom Trafikverket. Vi vill arbeta för att gagna samhällsutvecklingen i regionen, för infrastrukturen har en stor betydelse för samhällsutvecklingen. Det vill vi göra genom dialog med näringslivet och kommunerna för att ödmjukt ta reda på vilka behov och önskemål som finns, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om