Vid månadsskiftet presenteras nästa rapport om möjliga besparingar inom vården i Region Norrbottens regi. 700 miljoner ska sparas och om en analys av läget av externa konsulter, som presenterades förra veckan, köps rakt av, finns 457 miljoner att plocka bort i budgeten för ledning, stab och stödfunktioner.
Resten kapas från övrig verksamhet.
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson uppgav att nästa genomlysning av läget i regionen rör sig om en översyn av nuvarande verksamheter på sjukhusen i länet.
– Då får vi en helhetsbild, sa Nordmark Nilsson.
Men Elisabeth Lindblad, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet i Norrbotten, menar att sparivern redan slår hårt mot verksamheten på länets sjukhus. Det har hon förstått efter samtal med medlemmar ute i länet.
Vikarier tillsätts inte och tjänster som försvinner vid pensionsavgångar ersätt inte heller alltid.
– Redan nu slimmar man organisationen på golvet. Allt ska godkännas av högsta regionledningen, säger Elisabeth Lindblad.
Hur slår det här mot era medlemmar?
– Du springer ännu fortare, för du får fler arbetsuppgifter. Försvinner det någon blir det naturligtvis mer att göra.
På flera avdelningar i länet har det sedan en tid tillbaka gjorts dramatiska schemaförändringar. Nu tvingas personalen arbeta varannan helg, trots att ett avtal talar ett annat språk.
– Man frångår vårat arbetstidsavtal. Vi har ju ett kollektivavtal med regionen där intentionen är två helger av fem. För våra medlemmar är helgerna väldigt viktiga.
Hur många miljoner som kommer att sparas inom sjukvården är oklart. Som regiondirektören förklarade inrymde rapporten konsulters syn på verksamheten.
Oron sprider sig också bland enhetschefer närmast verksamheten, uppger Elisabeth Lindblad. Många av dem är medlemmar i Vårdförbundet och har hört av sig.
– När förordnanden har gått ut, då har man inte förlängt mer än året ut.
Karin Larsson, HR-direktör på Region Norrbotten, säger att hon inte har detaljkunskap när det gäller den påstådda schemaläggningen.
– Men vi ska hålla de avtal som finns.
När det gäller uppgifterna om en tuffare verklighet på sjukhusen, säger hon:
– Vi införde ju anställningsstopp från och med september ifjol och det gör ju att vi värderar varje återanställning. Men vi tittar på alla delar av verksamheten. Vi har ett uppdrag att spara 700 miljoner kronor.