Spanskt gödsel ska ge 500 permanenta jobb i Norrbotten

En stor spansk gödseltillverkare kan komma att etablera sig på nya industriområdet på Hertsöfältet – och ge flera hundra nya jobb till Luleå.

Luleå industripark på Hertsöfältet har hittills en klar markanvisning, företaget Talga som tillverkar batterikomponenter. Fertiberia kan bli nästa företag att etablera sig.

Luleå industripark på Hertsöfältet har hittills en klar markanvisning, företaget Talga som tillverkar batterikomponenter. Fertiberia kan bli nästa företag att etablera sig.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2021-10-19 15:02

Företaget Fertiberia är Europas största producent av gödningsmedel. De tänker investera runt tio miljarder kronor i projektet Green Wolverine. Etableringen ska ge 2 000 arbetstillfällen under byggtiden och 500 arbeten när industrin är i drift.

Bygget kan börja inom ett par år och planen är att produktionen ska starta till år 2026.

Glädjande, tycker Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) som berättar att tillgången till grön el och mineraler bidragit till att företaget vill etablera sig.

– Nu har de sagt att de kommer till Norrbotten och det är Hertsöfältet som de är mest intresserade av, men man har ännu inte valt var den slutliga lokaliseringen blir. Vi hoppas att de ska bli en pusselbit på Hertsöfältet, säger hon.

– Vi har tillsammans med Invest in Norrbotten jobbat med Fertiberia kring den här etableringen sedan i vårvintras. Hertsöfältet är en av de sajter de tittar på nu i Luleå-Boden-området, säger Johan Sjöqvist, etableringschef på Luleå Business Region.

Så även Boden är intresserade?

– Ja, man är sällan ensam om såna här etableringar.

Men någon dragkamp vill han inte tala om.

– Vi jobbar tillsammans i detta. Det är ett långsiktigt jobb som ligger bakom. Inte alltid det syns hur mycket tid och arbete vi lägger ned på dessa etableringar. Roligt när det ger resultat.

De har riktat in sig på den här typen av branscher under en längre tid.

– Konstgödsel och grön ammoniak är produkter som vi nästan bara importerar till Sverige, det saknas inhemsk produktion. Dessutom är det väldigt energikrävande verksamheter och just därför tror vi att en sån här etablering är välplacerad i Luleå-Boden med våra resurser vad gäller förnybar energi.

En avsiktsförklaring, så kallad MOU, har tecknats men än återstår utmaningar när det gäller planarbete, bygglov, miljöprövningar med mera.

– Fertiberia måste först och främst känna sig säkra med att infrastrukturen ska funka. Även eltillgången måste säkras. För att driva såna här anläggningar behövs det mycket ström, säger Johan Sjöqvist.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) ser att det finns en marknad lokalt och regionalt.

– LKAB förbrukar 20 000 ton ammoniumnitrat per år. För mig som bonde är det också intressant, tänk vad skönt att kunna hämta gödsel i hamnen, säger han.

Har ni fler etableringar på gång?

– Det kan vara så. Vi är som höns som går och ruvar tills det är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!