Spännande att ta plats på scenen

En egenskriven dikt, en mikrofon och en stor portion mod.Det är vad som behövs för att tävla i poetry slam.- Det är en utmaning att ställa sig på scenen, säger kreditanalytikern Marie Claeson, 42, som i lördags gjorde debut som estradpoet.

Ett 50-tal personer hade tagit sig till Kulturens hus för att lyssna på poesi. Erik Wikström från föreningen Ordanvind var arrangör.

Ett 50-tal personer hade tagit sig till Kulturens hus för att lyssna på poesi. Erik Wikström från föreningen Ordanvind var arrangör.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2013-02-17 17:34

Reglerna är enkla: läs upp en egenskriven text utan rekvisita, helst under tre minuter. Slumpvis utvalda jurygrupper ur publiken poängsätter framförandet efteråt på en skala 1 till 10.

Ett tiotal poeter ställde upp i lördagens kvaltävling till Norrbottensfinalen inför SM i poetry slam. Den hölls på Kulturens hus.

Går skrivarkurs
Luleåbon Marie Claeson var en av dem. Just nu är hon tjänstledig från sitt jobb som kreditanalytiker och läser i stället en skrivarkurs på Luleå tekniska universitetet.

- Jag var här som publik för ett år sedan och tyckte att det lät spännande att stå på scenen. Jag har haft det i bakhuvudet, att utmana mig själv, säger hon.

Så sent som i onsdags gjorde hon slag i saken och anmälde sig till tävlingen.

- Men på bussen in till stan ville jag bara avanmäla mig, det känns så stort att ställa sig på scenen. Det är ett allvarligt forum, säger Marie Claeson.

Det brukar gå lättare efter första dikten. Det säger poeten Lydia Granbacke, 19, som efter sitt första framträdande gömde ansiktet i anteckningsblocket en kort stund, medan juryn gav sina poäng.

- Jag var asnervös, jag är det varje gång. Men det är bara att stå ut, säger hon.

"Häftig upplevelse"
Trots att spänningsmomentet är en pärs gillar hon poetry slam.

- Jag är inte med för att tävla och det där med att få poäng kan vara lite jobbigt. Men det är väldigt coolt att läsa upp sina dikter eftersom folk faktiskt är där för att lyssna på vad man säger. Det är en häftig upplevelse. Och i dag var med mycket folk i publiken, det var najs, säger Lydia Granbacke.

Föreningen Ordanvind arrangerade kvaltävlingen tillsammans med Kulturens hus. Enligt Erik Wikström anordnas ungefär två poetry slam varje år i Luleå.

Är poetry slam på tillbakagång?
- Generellt har det inträffat något slags status quo. Det har trappats ned lite över landet men i Norrbotten finns det ett intresse. Det kommer nya poeter och vill vara med. Men det finns inga stjärnor just nu, det gör det inte. Olivia Bergdahl var väl den senaste som blev stor utanför slamrörelsen, säger Erik Wikström.

Men kanske är det nya stjärnor på gång, och det från Luleå?

Segrande poet, som lyckades övertyga juryn på bästa sätt, var Joakim Jakobsson, följt av tvåan Marie Claeson och trean Lydia Granbacke.

Fakta Året då poesi var OS-gren

➤ Visst kan man tävla i kultur? De tyckte åtminstone skaparen av de moderna olympiska spelen Pierre de Coubertin, som ansåg att kulturen var lika mycket en bedömningssport som simhopp eller gymnastik och borde vara en del av OS.

➤ Och år 1912 var kulturen med i OS-programmet för första gången. Klasserna man kunde tävla i var: litteratur, arkitektur, skulptur, målning och musik. De enda reglerna var att bidragen skulle vara original och handla om sport.

➤ Det första OS-guldet i litteratur vanns av självaste Pierre de Coubertin, med verket Ode till sporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om