– När det blir tokigt är det oftast för att man inte har pejl på sin ved, kanske eldar lite sur ved. Då kan det börja ryka in och i längden kan det bli soteld. Det är det farligaste, säger sotaren Lars Pettersson.
Sedan 1980 har han arbetat som sotare, numera är han verksam i flera delar av länet. "Sotar-Lars" tipsar om hur du eldar rätt.
– Använd torr och inte alltför grov ved. Ju grövre ved desto surare och därav svårare att torka. Om du har mindre och istället fler bitar får du dessutom in mer luft i brasan vilket är att föredra.
En väl syresatt brasa är ett sätt att skydda sig mot brand. Men en vanlig uppfattning verkar vara att man ska elda lågintensivt och inte ge elden för mycket luft. Pettersson fortsätter:
– Många tänker att det är bra att stänga till luftdraget på kaminen så mycket som möjligt, för att veden ska brinna länge och inte så hårt. Men då blir förbränningen syrefattig och det kan bildas tjära.
Soteld, eller skorstensbrand som det också kallas, är den främsta faran med eldning inomhus. Det här uppstår när tjäraktiga beläggningar har bildats i skorstenen och dessa börjar brinna.
– Har du ingen tjärbeläggning slipper du också soteld. Svart, torrt sot kan ge gnistregn men det bygger inte upp lika höga temperaturer, säger Pettersson.
En annan sak att ha koll på är om din skorsten är i drift, är den inte det kommer inte sotaren. En avställd skorsten behöver besiktigas och få klartecken från en sotare innan du börjar elda.
– Om du plötsligt gör eld i en skorsten som inte varit i drift på flera herrans år, då kan det gå snett. Men det är ytterst sällsynt, säger Pettersson och påpekar att det alltid gäller att elda med försiktighet.
Hur ofta du behöver din skorsten behöver sotas beror helt enkelt på hur mycket du eldar. Enligt Pettersson brukar en gång per år upp till vart tredje år vara tillräckligt.
Tidigare var vedeldade värmepannor främsta orsak till skorstensbrand. Värmepannor blir dock allt mindre vanlig som värmekälla.
Idag är kaminer den mest frekventa orsaken till soteld. Men i jämförelse med en värmepanna som står och brinner hela dagarna utgör kaminens sporadiska trivsel-brasa en betydligt mindre risk.
– Myseldar är sällan orsak till brand. Även om du anser dig vara en flitig eldare så bränner du så pass små mängder ved, säger Pettersson.