Sortera granen rätt

Traditionsenligt avslutas julen på Tjugondag Knut och då ska granen ut. Fast inte hur som helst...

FÄRDIGBARRAT. Snart är det dags att avsluta julen och kasta ut granen. Det är viktigt att den sopsorteras rätt.

FÄRDIGBARRAT. Snart är det dags att avsluta julen och kasta ut granen. Det är viktigt att den sopsorteras rätt.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-01-04 10:17

Kanske är det så att en del redan kastat ut granen hemifrån. En barrande gran är till föga glädje men det går inte att kasta granar hur som helst.

Levande granar ska sorteras under trädgårdsavfall på närmsta återvinningscentral.

Plastgranar ska kastas bland grovspor.

Det betyder att granar inte ska lämnas vid återvinningsstationer.

Den gran som lämnas på en återvinningsstation för tidningar och förpackningar återvinns heller inte. Om de istället lämnas på rätt plats spar det alltså pengar, det ser trevligare ut på återvinningsstationerna och granarna blir till el eller bränsle som kan värma upp bostäder.

– Vi vädjar till hushållen att lämna julgranar på kommunens återvinningscentraler eller på någon av de tillfälliga insamlingsplatser som kommunen anordnar. Vi kan inte ta hand om dem på våra återvinningsstationer. Istället ligger de kvar, vilket minskar framkomligheten för återvinnare och förbipasserande runtom stationen. För oss innebär det att vårt vanliga tömningsarbete både kan försenas och försvåras. Genom att återvinna rätt gör man en god gärning för miljön och för trivseln, säger Annica Dahlberg, informationschef vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

En koll med renhållningen i Luleå visar att man i länets största kommun är bra på att sopsortera granar.

– Vi upplever det som att luleborna är ganska duktiga på att sortera granar rätt. Det brukar inte förekomma granar på våra återvinningsstationer, säger Anton Lindström, på kundtjänsten på Renhållningen.

En enda julgran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra fulla maskiner tvätt, eller för att driva en kombinerad kyl och frys i nästan tre veckor. Om julens tre miljoner sålda julgranar återvinns räcker det till att värma ungefär 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett år.

Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i vårt land. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!