Sorkfeber hotar

En fruktad våg av sorkfeber kan vara på väg att bryta ut i vinter. Tecken finns på att sorkstammen vuxit sig stark i sommar.

Smittskyddsläkare Anders Österlund. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Smittskyddsläkare Anders Österlund. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Pär Bäckström

Luleå2010-11-19 05:34

År 2007 var en topp med hundratals rapporterade fall i länet. År 2009 var det nästan ingen som drabbades. Nu fruktar läkarna att sorkfebern kan dra fram som en farsot i vinter.
- Det går i cykler. Nu har vi hört rykten om att det har varit mycket skogssork i sommar, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.
Och nu närmar sig högsäsongen för smittan.
- Vid jul när folk börjar åka ut till stugorna och rota långt ned i vedtravarna finns stor risk, säger Anders Österlund.
Störst risk är det när det blir kallt innan snötäcket lagt sig. Normalt brukar sorkarna gömma sig under snötäcket men finns det inget så söker de värme på annat håll.
- Då går de in i stugorna. Det är ju speciellt vid kusten där snötäcket inte är så tjockt än, säger Anders Österlund.
Njurarna angrips
Den som drabbas av sjukdomen insjuknar ofta med feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips vanligtvis och nedsatt njurfunktion kan ses under en till två veckor.
Den andra toppen av smittan brukar ske på våren när vintern ska städas ut och löven räfsas.
- Vänta alltid till första regnet fallit och löven blivit våta, säger Anders Österlund.
Sorkarna håller sig huvudsakligen på landsbygden där favorittillhållet är övergivna stugor.

FAKTA SORKFEBER

µ Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssork. Nära besläktade virus finns på andra håll i världen och kan ge upphov till mycket allvarliga infektioner. I jämförelse med dessa är sorkfebern en ganska mild sjukdom.
µ Sorkfeber är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Sorkfebern är i princip begränsad till områden norr om Dalälven, enstaka fall har rapporterats från norra Uppland och Västmanland.
µ Smittspridning sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring. Sjukdomen smittar inte direkt från människa till människa. Inkubationstiden anges vara 2-6 veckor.
µ Sorkfeber är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom.
Källa: Smittskyddsinstitutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!