Juni 2021 var en glädjens månad. Jennifer Berntsson fick sitt livs första lägenhet och lämnade södra Sverige för studier i Luleå. Men lyckan kom att bli kort på Krondalsvägen 64.
– Vi fick inte komma på någon koll innan inflyttningen och det kändes ju lite riskabelt. Men jag och mina föräldrar bestämde att det var värt det. En nybyggd lägenhet, hur stora problem kan den ha liksom?
Stora, visade sig. Precis som Sofia vi skrivit om tidigare och som nu lämnar sin lägenhet på Krondalsvägen 66 lämnar nu Jennifer Berntsson sin.
– Redan när vi kom dit förra sommaren upptäckte vi, precis som Sofia, att vattnet i badrummet rann mot listen i väggar och dörr istället för ner i brunnen. Dessutom hittade jag och mina föräldrar fuktskador vid fönstren. I ett nybygge?!
Enligt fastighetsförvaltaren berodde fukten på ett fel i fönsterkonstruktionen och gick inget att göra åt, medan vattnet i badrummet skulle ordnas genom att hon inte duschade så länge.
Vi ringer Moby, byggherren bakom Krondalsvägen 64 och 66 och frågar hur en sådan sak som vattenavrinningen inte kunde upptäckas vid slutbesiktningen.
– De här problemen uppstår först efter ungefär fem minuters duschning. Så det missades kanske vid besiktningen om man duschade för kort stund, säger Mobys vice vd Pär-Henrik Almén.
Men är inte det bristande rutiner i besiktningen om det inte kollas hur vattnet beter sig efter ett tag?
– Så kan man absolut se det. Men i de 16 badrum vi fått felanmälan om det här åtgärdas nu problemen.
Ni har byggt totalt 157 lägenheter på den här adressen, hur vet ni att inte fler har problem i våtutrymmena. Alla kanske inte felanmält?
– Så kan det ju vara. Men vi har beslutat titta på samtliga lägenheter till våren när vi gör vår två-årsbesiktning, meddelar Almén.
För Jennifer Berntsson stannar problemen dock inte där. Hon fick dessutom problem med skadedjur av obehagligt slag.
– Det var som flygande saker överallt men främst i fönstren i stora rummet och i köket. Först trodde jag det var blomflugor, men jag har bara plastblommor. Och bananflugor kunde det inte vara för jag hade ingenting framme när jag for som kunde skapa dem.
Saneringsfirman kom i januari i år men lyckades inte få bort det de konstaterade var sorgmyggor.
– Jag hade aldrig hört talas om sådana. Men det var verkligen äckligt när man satt och drack sin juice och de kom och flög rakt ner i den.
Månader av tjafs följde, inget hjälpte. I juli i år kopplades Moby in.
– Vi kom in fört sent, det är beklagligt. Det fanns olika orsaker till att djuren dykt upp i ett par lägenheter. En av dem var en fläkt som gått sönder. Så vi gick in direkt i somras och åtgärdade den. Det var ett fabrikationsfel, fläktaggregatet hade gått sönder, säger Pär-Henrik Almén.
Sorgmyggor, är det något ni stött på förr?
– Nej, aldrig. Men vi har nu börjat ha en jättetajt dialog ned fastighetsförvaltaren Slättö vilket inte fanns till en början. Så nu ska vi kunna vara snabba på att höra hur situationen i husen är och att vi snabbt tar kontakt med hyresgästerna. Dialogen är mycket, mycket bättre nu skulle jag säga.
För Jennifer Berntsson är det dock för sent. Hon lämnar nu lägenheten och flyttar till pojkvännen i väntan på något nytt.
– Det är synd, och då har jag ändå inte haft det värst. Jag hörde det var 10-15 lägenheter som fick de där sorgmyggorna. Och det tog åtta månader att få bort dem. Mycket dåligt.