Sopanbud omprövas
Det blir en omprövning av upphandlingen av sopförbränning. Det meddelade kommunalrådet Karl Petersen (s) efter måndagens möte i kommunstyrelsens plan- och tillväxtutskott.
Tekniska nämndens tilldelningsbeslut innebär att 25 000 ton brännbart avfall varje år ska transporteras för förbränning i Umeå. Mängden motsvarar tre till fyra långtradarlass varje dag, fem dagar i veckan.
Miljöbelastning
- Kommunchefen har meddelat att frågan om vem som ska bränna soporna kommer att prövas på nytt för att se om det går att komma framåt. Det blir en stor miljöbelastning och merkostnad att köra soporna till Umeå, säger Karl Petersen.
Bodens energi AB, Umeå energi AB och Tekniska verken i Kiruna AB hade lämnat in anbud på förbränning av 25 000 ton brännbart hushållsavfall per år från år 2010 till 2014 för totalt 125 miljoner kronor.
Nöjd oppositionsledare
Boden energis anbud var lägst, men bedömdes av kommunens upphandlare som "orent", då det inte uppfyllde kvalificeringsfasen. Därför beslöts att Umeås 3,5 miljoner kronor dyrare anbud skulle antas.
- Kommunchefen kommer att ta hjälp av jurister och sakkunniga, om det är något som missförståtts i förfrågningsunderlaget. Sedan får vi se om det blir en ny
upphandling, säger Karl Petersen.
- Vi respekterar den upphandling som gjorts, men i dessa tider tar det emot att skicka så mycket sopor så lång väg när vi i stället kan skicka soporna till Boden.
I Boden är oppositionsledaren Torbjörn Lidberg nöjd:
- Det är bra att det görs ett omtag. Det är inte rimligt att bränna dieselolja på långa frakter när vi kan producera fjärrvärme på nära håll.
16 000 ton per år
Även om Luleå kommun gör om upphandlingen och Boden vinner anbudstävlan, så innebär det inte att allt brännbart avfall från Luleå kommer att brännas i Boden. Enligt Lisbeth Almqvist, avfallschef hos Luleå kommun.
- Boden energi AB var berett att ta emot 16 000 ton per år och resten skulle då gå till Umeå. Det är också möjligt att frakta soporna på annat sätt än med lastbil. Det är möjligt att göra det med såväl tåg som fartyg. Umeå energi AB tar emot norska sopor som fraktas med fartyg, säger hon.
700 ton koldioxid
Lastbilsfrakt av 25 000 ton brännbart avfall per år skulle ge utsläpp på drygt 700 ton koldioxid, enligt Väg- och transportforskningsinstitutets beräkningsmodell. Om samma mängd transporteras med eldrivet tåg stannar utsläppen på 35 ton. Fartygstransporter skulle ge 175 ton i koldioxidutsläpp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!