Sömnexpertens OS-varning: "Hjärnan fungerar sämre"

Miljontals blickar riktar sig nu mot Tokyo och OS. Men med flera tävlingar under natten får många svenskar lägga om sovschemat. Men hur påverkar det oss egentligen?

OS i Tokyo invigs på fredagen.

OS i Tokyo invigs på fredagen.

Foto: TT

Luleå2021-07-23 11:00

Genomsnittsvensken sover ungefär sju timmar per natt. Sömnen ger hjärnan energi för att klara av morgondagens uppgifter. Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi på Karolinska institutet, menar att sömnbrist kan påverka oss redan dagen efter.

– Utan sömn kommer hjärnan helt enkelt varva ner och stänga av. Man får ett sömnunderskott och det kommer leda till att hjärnan fungerar sämre och man blir mer lättirriterad.

De som någon gång suttit uppe framför tv:n på småtimmarna kan nog känna igen sig hur svårt det är att hålla sig vaken. Torbjörn Åkerstedt, menar att kroppen hela tiden talar om för oss hur väl vi sköter sömnen.

– Kroppen är väldigt tydlig med att tala om när hjärnan fått för lite sömn. Den drar ner ögonlocken och försöka starta sömnmekanismen. Det finns inget motmedel, så klart kan man hälla i sig kaffe men det ser bara till att man är pigg över en kortare period.

Sömn fungerar även som en rensning av hjärnan, den hjälper att städa bort biprodukter som måste ur systemet. Utan den processen ökar riskerna för ökat blodsocker och alzheimers.

Trots de kända biverkningarna väljer många att sitta uppe och titta på de svenska atleternas jakt efter medaljer. Men vad kan man göra för att förbereda sig så bra som möjligt till morgondagens arbetspass?

– Det går att kompensera, hjärnan är uppbyggd så. Med tupplurar och sovmorgnar klarar man sig. Lägg till sömn på andra tider om du ska vara uppe på natten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!