Dåligt väder och den långa sommarlovsledigheten kan lätt leda till mycket skärmtid för barnen.
Anna-Karin Lindqvist, hälsoforskare vid Luleå tekniska universitet, förklarar att det i dagens digitala tid är svårt att mäta barns skärmtid och hur lång tid per dag det är lämpligt för barn i olika åldrar att sitta vid sina skärmar finns det inget konkret svar på.
– Det har ändrats så fort så det är svårt att komma med rekommendationer. Man får kallt konstatera att skärmtiden är ett problem och den alltför låga fysiska aktiviteten är ett jätteproblem, säger hon.
Rekommendationen för fysisk aktivitet för barn upp till 18 år är 60 minuter om dagen. Generellt är det 80 procent av landets barn som inte kommer upp till rekommendationen. Den uteblivna skolaktiviteten under sommarlovet kan bidra till ytterligare stillasittande.
– Skärmtiden är absolut en riskfaktor och den ökar under sommaren då man blir sittandes och inte är fysiskt aktiv.
Tipset till föräldrarna som försöker hålla undan sina unga från skärmarna är den klassiska kvalitetstiden, där hon förklarar att sommaren är ett gyllene tillfälle att vara fysiskt aktiv med sina barn.
– Man behöver inte göra det till en så stor sak, ha roligt med dina barn och gör aktiviteter med barnen.
Vädret har absolut en påverkan på valet av aktivitet men det viktiga är den vardagliga motionen.
– När det ösregnar kanske inte en beachvolleybollmatch är det första man tänker på, men en promenad kan räcka.
Hon förklarar även att aktiva transporter kan göra en stor skillnad.
– På sommaren kanske man har lite bättre med tid där livspusslet inte är lika tight, då kanske man kan ställa bilen och faktiskt använda sig av att gå och cykla i större utsträckning än vad man tycker sig hinna under skolveckorna.
Att motivera barnen med de negativa konsekvenserna av minskad fysisk aktivitet är inget vinnande koncept enligt Anna-Karin Lindqvist.
– Man kan inte motivera ett barn med "cykla nu så slipper du hjärtinfarkten när du är 50". De har inte det tidsperspektivet, utan barn vill ha roligt nu. Det är viktigare att bygga på att det faktiskt är roligt och att man gör någonting tillsammans, säger Anna-Karin Lindqvist.