Sommaren vi aldrig glömmer

Det här är nog bilden de allra flesta minns från VM-seglingarna. Mathcracen i hamnbassängen i Södra hamn runt midnatt natten mellan midsommarafton och midsommardagen 1988. Foto: MAGNUS PEHRSSON

Det här är nog bilden de allra flesta minns från VM-seglingarna. Mathcracen i hamnbassängen i Södra hamn runt midnatt natten mellan midsommarafton och midsommardagen 1988. Foto: MAGNUS PEHRSSON

Foto: Magnus Pehrsson

Luleå2008-06-16 06:00
Åren 1987 och 1988 seglade Luleå in i de fina salongerna.
VM i OK-jolle 1987 gav blodad tand.
- Efter VM satt vi och pratade om att ta hit större båtar.
Så blev det.
Det som först var tänkt som en seglingstävling i tre länder, Sverige, Tyskland och Frankrike, blev så småningom VM för tolvor, tanken var att ett svenskt konsortium skulle finputsas inför utmaningen till Americas Cup 1991.
Det blev tio dagars folkfest i Luleå som ingen glömmer, inte minst Martin Lindström, då 51 och ordförande i Luleå SS.
Solen sken i elva dagar
- Två och en halv timme innan invigningen den 22 juni slutade det regna och solen bröt fram. Söndagen den 2 juli hade vi prisutdelning vid 15-tiden och det började regna klockan 19.00. Mellan invigning och prisutdelning var det sol hela tiden, resten av sommaren blev usel rent vädermässig.
- Vädret! Vi hade ju en enorm tur med vädret. Det var inte bara det att vi hade sol när vi seglade, det var ju sol hela tiden. Dessutom fick vi vind vid de rätta tillfällena. När vi skulle ha seglingen inne i hamnbassängen i Södra hamn så fick vi vind precis under seglingen, när alla hade gått över mållinjen så slutade det blåsa. Det var fantastiskt.
När den svenska båten New Sweden kom till Luleå i månadsskiftet maj/juni fick arrangörerna skotta snö från kajen i Södra hamn.
- Då kändes VM långt borta. Då var det kallt, mycket kallt.
Seglingen i midnattsol natten mellan midsommarafton och midsommardagen minns förstås Martin Lindström med förtjusning.
- 20 000 människor runt Södra hamn och minst 1 000 småbåtar, det var fantastiskt. Till och med den amerikanske seglaren Dennis Conner sa till mig efter tävlingen "den här nattseglingen kommer jag inte att glömma" och då blev han ändå diskad.
VM höll på att gå om intet.
I april 2008 hölls ett möte där "stålmannen" och seglaren Björn Wahlström sa att LSS och Luleå inte skulle klara arrangemanget. Efter överläggning med dåvarande landshövdingen Curt Boström var så arrangemanget i hamn dagen efter, där konsortiet SACC blev utmanövrerat.
"Budgeten höll i stort..."
- Inom LSS sa vi att vi tar hand om själva seglingarna, inget annat.
Det kom efterräkningar till VM.
Till sist fick skattebetalarna en nota på cirka 20 miljoner kronor för kalaset.
- Vår budget hölls i stort, jag tror vi missade på 50 000 kronor. Jag tror att missarna berodde på interndebitering i kommunen och att kommunalrådet Kjell Mickelson inte litade på de uppgörelser som gjorts med tidigare kommunledningar men det är onödigt att riva i det nu.
Luleåborna var dock inte det minsta sura över det ekonomiska efterspelet.
- Vi fick bara positiva reaktioner.
- De som jobbar inom LSS träffar jag ju. Tomas Wallin (ledare för SACC, intitiativtagare till VM för tolvor) har jag inte sett på 20 år och Björn Wahlström har jag pratat med nu när vi inte är ovänner längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om