Mer: Polisen vädjar om hjälp på Facebook
Att slå ett barn har varit olagligt i Sverige sedan 1979.
Ändå ökar antalet anmälda fall dramatiskt.
Enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes cirka 13 500 misshandelsbrott mot barn under 15 år till polisen.
Det innebär 37 fall – om dagen.
På en 30-årsperiod har antalet tredubblats. Statistiken visar även att förövarna oftast är föräldrarna. Två tredjedelar var pappor eller styvpappor och en tredjedel mammor, vilket innebär en ovanligt hög andel kvinnliga gärningspersoner jämfört med andra brott. När det gäller till våld mot riktigt små barn är kvinnorna till och med överrepresenterade männen.
Så sent som i måndags avslutades en rättegång i Älvsbyn där en mamma åtalades för grov fridskränkning och grov misshandel av sin dotter, bland annat genom att slå flickan med ett paraply så hårt att det gick sönder och att dunka huvudet i marken.
Men trots statistiken går det inte att på rak arm slå fast att antalet barnmisshandlar ökar.
– Nej. Vad jag och många forskare tror och hoppas är att det innebär att mörkertalet minskar. Fler vågar anmäla misstänkta fall av barnmisshandel, säger Lisa Skiöld till NSD.
Hon tror att just sommaren är en extra utsatt period för barnen – särskilt i missbruksfamiljer.
– Jag har inget fast att stå på där. Men sommaren innebär mer tid till att dricka. Och det är liksom mer tillåtet att dricka i semestertider. Dessutom är skola och fritids stängt vilket gör det svårare för barnen att komma undan. Barnen får svårare att lämna familjen.
Är barnmisshandel ett stort samhällsproblem i Sverige 2015?
– Ja, det är fortfarande ett stort problem. Och det som anmäls är ju fysisk misshandel, som man ibland kommer åt. Det leder sällan till fällande domar, men för barnet är det viktigaste att misshandeln upphör. Sedan finns ju även den psykiska misshandeln – och det har ingen någonsin blivit dömd för. Dessutom har vi det upplevda våldet, att barnet ser en förälder slå den andra, vilket är lika skadligt för barnet.
Varför slår vuxna sina barn?
– De barn som är överrepresenterade lider av en neuropsykiatrisk nedsättning. Det kan handla om ADHD. Detta i en kombination med en familj som inte är på topp av olika skäl. Ofta vet inte ens föräldrarna att barnet har en diagnos och vet inte hur man ska bemöta det. Kanske har även en förälder samma diagnos, eftersom det inte är ovanligt att det går i arv.