Sommar på hjul med plast och fägring stor

Barbro Lundgrens intresse för plastföremål från 1950-talet och framåt avgjorde saken.När hon såg husvagnen Silverkulan föll hon direkt.- Den kändes rätt på en gång. Formen var precis den jag tänkt mig, säger hon.

Fotograf: tomas bergman

Fotograf: tomas bergman

Foto:

Luleå2007-06-19 00:00
Under många år arbetade Barbro Lundgren i hemslöjdsbutiken i Luleå. Vad få visste var att hon vid sidan av de handgjorda föremålen i naturmaterial vurmade för prylar i plast.

- Jag tycker mycket om hemslöjd, men såg att det fanns vacker, designad plast också. På den tiden var det inte någon stor efterfrågan och det gick att göra riktiga fynd. Men jag visade inte mina arbetskamrater vad jag hade köpt under lunchrasten…

När hon och maken Stig började fundera på att köpa husvagn var första tanken att hitta en ägghusvagn.

Det så kallade Ägget med sin karaktäristiska form tillverkades under många år från 1948 och framåt av SMV, Sörby Mekaniska Verkstad, i Örebro. Under 1960-talet var Ägget en stor försäljningsframgång.

- Vi var och tittade på flera, men de var i dåligt skick. Det skulle ha krävts allt för mycket arbete att rusta en sådan.



Tankarna på en husvagn svalnade till dess Stig på en mässa 2002 fick syn på den tyska Silverkulan, Tab 320, och tog hem en broschyr till Barbro.

- Vi bestämde oss direkt. Den är liten men passar perfekt för oss, två pensionärer. Och dagens campingplatser är enormt fina, där finns allt man behöver i fråga om duschar och toaletter, säger hon och får medhåll av Stig.

Han ser den låga vikten som en stor fördel. 700 kilo gör ekipaget lättkört och bensinsnålt.

- Husvagnen väger faktiskt inte mer än en släpvagn med lite last.

De har just tagit fram vagnen från vinterförvaringen i ett husvagnsgarage. Nu står den hemma på uppfarten i Gammelstad, redo att nyttjas när andan faller på.

Stig och Barbro Lundgren gör inga långa utfärder, de nöjer sig med ett par dagar åt gången. En anledning är deras stora trädgårdsintresse, de måste hem och vattna.

- Vi åker iväg en sväng när andan faller på. Det har mest blivit turer i Norrbotten och Västerbotten samt till Barbros syster i Örnsköldsvik. Ibland åker vi iväg och plockar bär.

Den här dagen liknar en typisk svensk sommardag: regnet hänger i luften. Därför blir det bara en kort stund vid campingbordet utanför.

I stället visar Barbro oss den lilla vagnens innandöme. Föremål från 1950-talet och framåt som andra skulle ha ställt upp på en hylla för beskådan är här i flitigt bruk. Ett exempel är bordsgrillen, ett annat termosarna.

- De fungerar utmärkt, intygar hon.

Uppläggningsfat, bunkar, tallrikar och glas, allt är i plast. Ett utmärkt material att använda sig av i husvagnen.

- Plast väger lite, det går inte sönder och skramlar inte. Dessutom är jag förtjust i de glada färgerna.



Under 20 år har Barbro Lundgren köpt det hon råkat på, bland annat på auktioner och i andrahandsbutiker. Föremålen har olika ursprung och olika formgivare. De flesta är från 50- och 60-talen, några från 70-talet.

Just formen är viktig, vare sig det gäller prylar eller en husvagn - så har hon också ett förflutet i styrelsen för Svensk Form. Annat som styr vad hon köper är ursprunget; att ett föremål kan vara värdefullt gör det extra roligt att upptäcka och sedan äga. Men med åren har det blivit svårare att fynda, konstaterar hon.

- Jag är glad att jag började så tidigt. I dag skulle många av prylarna vara svåra att hitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!