Sommar på Gültzauudden

Sissel Olsen, iklädd blöja nummer elva, känner försiktigt på vattnet och sanden i vattenbrynet.Familjen Leithe från Tromsö smörjer in sig för att ha skydd mot solen.Ronald Lyckhagen tar sitt dagliga förmiddagsdopp och kommer med ett gott sommarråd.- Det är viktigt att koppla av.

Linnea Jonsson och Linus Rönnbäck mäter lekutrustningen. Ett toppenuppdrag en dag som denna. Annars pluggar de i New York respektive Göteborg.

Linnea Jonsson och Linus Rönnbäck mäter lekutrustningen. Ett toppenuppdrag en dag som denna. Annars pluggar de i New York respektive Göteborg.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2010-07-07 06:00
Kanonväder i Luleå innebär alltid invasion på Gültzauudden.
Vid tio på förmiddagen kommer de första solbadarna släntrande. Vid elva är det många i vattnet.
Först ut är Ronald Lyckhagen. Han har semester från jobbet som vaktmästare och planchef vid IFK Luleås anläggning på Örnäset. Varje fin dag tar han sig hit från sin bostad på Burströmska. Det första han gör är att ta sig ett uppfriskande dopp i Lule älv. Sedan går han till fiket och beställer sitt dagliga kaffe med chokladruta.
Kulturell plats
- Det är så trivsamt här. Gültzauudden är en kulturell plats. Det har funnits folk här väldigt länge. Jag semestrar i stan. Badar, motionerar och träffar släkt. Det är viktigt att koppla av och undvika det där med stress, säger han.
Lek med boll
Det norska paret Cathrine och Trond Leithe från Tromsö slår sig ner i sanden tillsammans med sönerna Martin, 14 och Sebastian, 7 år. Efter att ha smort in sig med solkräm går alla av manligt kön ner till vattnet. Ett dopp först och sedan lek med boll. Mamma Cathrine blir kvar på land.
- Vi är i Luleå i tre dagar. Det är första gången. Vi bor på Stadshotellet och är ute och njuter av vädret som är mycket bättre än det vi har i Tromsö. Glassen här är också god och människorna väldigt trevliga, säger Cathrine Leithe och berättar att hon har semester från ett jobb som lärare.
- Trond är lärarstudent, tillägger hon.
Blir lite blyg
Ettåriga Sissel Olsen kommer till stranden tillsammans med sin pappalediga far. Hon är iklädd bara en blöja - med nummer elva tryckt där bak.
Sissel blir först lite blyg för NSD:s
fotograf och går och gömmer sig bakom pappas ben. Sedan tar nyfikenheten över och hon kommer fram igen och leker lite med sanden tillsammans med denna nya farbror.
- Vi bor alldeles nära här och kommer ner varje dag när det är sol och fint, säger pappan.
Härligt utejobb
Det finns också folk på Gültzauudden som arbetar. Två av dessa är Linus Rönnbäck och Linnea Jonsson som har sommarjobb på tekniska kontoret i Luleå och har fått i uppdrag att mäta lekutrustningen i lekparken. Uppgifterna ska sedan läggas in i parkavdelningens databas.
- Ett härligt utejobb, säger Linnea Jonsson som annars studerar sport management i New York och spelar golf i skolans golflag.
Stannar i Göteborg
Linus Rönnbäck håller med om att dagens uppdrag är trevligt. Han studerar till civilingenjör med inriktning maskinteknik på Chalmers i Göteborg när han inte sommarjobbar. Han har läst i fyra år och har ett år kvar. På frågan om han vill återkomma till hemstaden Luleå när han har tagit examen svarar han:
- Jag stannar nog gärna i Göteborg och upplever staden lite mer. Än så länge är jag mest bekant med Chalmers-området.
I Gültzauuddens fik jobbar handledare Henrietta Stridsman Möller och hennes adepter, sommarjobbarna Josefine Mosesson, Paulina Nilsson och André Nordström - alla gymnasieelever.
Billigt fika
- Jag kan inte säga hur många som kommer hit men vi säljer fika för ungefär 2 000 kronor per dag och vi har billigt fika! säger Henrietta Stridsman Möller.
Josefine Mosesson beskriver sommarjobbarens arbetsuppgifter:
- Vi serverar fika, står i kassan, bakar, städar och plockar skräp om de som kommer hit skräpar ner.
Ett bra jobb
- Det är ett bra jobb. Bättre än att röja sly. Vi får vara inne när det regnar, säger hon.
Just i dag vill alla vara ute och njuta och inte att förglömma: koppla av.
Ronald Lyckhagens råd tål att upprepas gång på gång.
- Koppla av! Stressa inte!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om