"Som att slå in en öppen dörr"

Regeringen jobbar redan för att effektivisera tillståndsprocesserna. Det säger riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S).

Ida Karkiainen (S) är ledamot i konstitutionsutskottet som i höstas prickade regeringen för hanteringen av Kallakfrågan.

Ida Karkiainen (S) är ledamot i konstitutionsutskottet som i höstas prickade regeringen för hanteringen av Kallakfrågan.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Luleå2021-04-24 06:00

Hon syftar på att regeringen tillsatt två utredningar på temat – en i augusti 2020 och en i mars i år.

– Att ge ytterligare direktiv känns som att slå in en öppen dörr, säger Karkiainen.

Amanda Palmstierna (MP), mineralpolitisk talesperson, håller med.

– Det är bättre för både branschen och miljön att titta på helheten. Det är viktigt att vi får ett robust system som både säkerställer högt miljöskydd och skapar förutsägbarhet, säger Palmstierna.

Hon tycker att Sverige måste följa EU-direktiv som säger att Natura 2000-prövningen ska ligga tidigt i processen.

– Exakt var är lite svårt att bedöma. Det kan jurister svara bättre på.

undefined
Amanda Palmstierna (MP), riksdagsledamot och mineralpolitisk talesperson, påpekar att det finns EU-direktiv som säger att Natura 2000-prövningen ska ligga tidigt i processen.

Både Palmstierna och Karkiainen säger att de vill se snabbare och mer effektiva processer.

– Det handlar om var vi ska bryta metallerna och mineralerna. Hos oss med omfattande miljöprövning? Eller i andra länder där vi är beroende av andras processer? Jag svarar alla dagar att vi givetvis ska ha brytningarna hos oss, säger Karkiainen.

Regeringen har suttit i sex och ett halvt år. Varför har den inte levererat i den här frågan?

– Det har tillsatts utredningar nu och det finns olika initiativ som tagits.

Du nämner utredningar från 2020 och 2021 när regeringen tillträdde redan 2014.

– Prövningsprocesserna är inte något som den här regeringen har hittat på, det är ett system som byggts upp under lång tid. Det handlar också om resurser till rättsväsendet, mark- och miljödomstolen, och det har vi tillfört i olika budgetbeslut.

Karkiainen håller med Linda Modig om att långa processer äventyrar Sveriges position som gruvnation. Hon skyller inte allt på splittring mellan S och MP – men säger också:

– MP har en annan inriktning och det ska man inte sticka under stolen med. Det är inte alldeles enkelt alla gånger att komma fram till gemensamma slutsatser i de här frågorna.

Palmstierna bedömer att S och MP har samsyn kring att den cirkulära ekonomin måste öka, samtidigt som det behöver finnas en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral.

– Sedan är det specifika projekt där det kan skilja sig, som Gállok, säger hon.

Hur svarar du på Modigs utspel om att regeringen "kastat gruvnäringen under den miljöpartistiska bussen"?

– Det håller jag inte med om. Vi har tillsatt utredningarna och SGU har nyligen fått ett utökat uppdrag där man kartlägger förekomsten av innovationskritiska metaller och mineral. Sedan gillar vi bussar, ja.

Regeringens utredningar

I augusti 2020 tillsatte regeringen en utredning med uppdraget att se över dagens system för miljöprövningar och föreslå ändringar för att göra processen mer modern och effektiv.

I mars 2021 tillsatte regeringen en särskild utredare som ska se över prövningsprocesser och regelverk för att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral. Bättre hänsyn ska tas till både lokal miljöpåverkan och samhällsnytta, som minskad global klimatpåverkan.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!