Sökes: Jungfrulig mark

Det börjar bli trångt på Luleås kyrkogårdar.Framför allt saknas viloplatser för icke kristna.Nu vill domkyrkoförsamlingen köpa ”jungfrulig” mark av kommunen.

Reino Raitala, griftegårdschef i domkyrkoförsamlingen, menar att de behöver utöka griftegården på Örnäset.

Reino Raitala, griftegårdschef i domkyrkoförsamlingen, menar att de behöver utöka griftegården på Örnäset.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2013-08-21 09:32

Under flera år har Råneå och Luleå domkyrkoförsamling haft ett kontrakt med Nederluleå församling. Det innebar att alla icke kristna i Luleå har jordfästs i Nederluleå. Men det kontraktet är uppsagt på grund av platsbrist.

– Vi tar fortfarande emot muslimerna och det är den stora gruppen. Men vi börjar få platsbrist och därför har vi sagt att de får ta han om de andra grupperna, säger Åsa Sahba, kyrkogårdschef i Nederluleå församling.

– Vi har inte så stor möjlighet att utvidga, då skulle vi vara tvungna att bygga en helt ny kyrkogård.

Vill utöka på Örnäset

Därför är domkyrkoförsamlingen i stort behov av mark och de vill nu utöka griftegården på Örnäset.

– Som det ser ut nu så har Nederluleå kvar muslimska begravningar, medan vi och Råneå tar de andra när behovet dyker upp, säger Reino Raitala, griftegårdschef i församlingen.

– Man är enligt begravningslagen tvungen till att i församlingen ta hand om alla, antingen genom att ha ett avtal med grannförsamlingen eller att själve bereda plats.

För att hitta ett nytt område i anslutning till Örnäsets griftegård krävs att flera regler uppfylls.

– Det ska vara så kallad jungfrulig mark som inte använts till gravar tidigare. Och vissa trosinriktningar kräver att det bara finns en plats på varje ställe och man får inte djupgräva. Det finns även en viss symbolik inblandad med till exempel de fyra floderna och olika väderriktningar. Vattnet är också ett viktigt inslag, säger Reino Raitala.

Två hektar behövs

Han uppskattar att de just nu är i behov av en yta på cirka två hektar till den nya begravningsplatsen.

– Det finns ett område längst bak på Örnäset. Men det blir lite avsides och man måste tänka på hur vägarna ska dras. Det finns också ett önskemål i vissa inriktningar att man ska slippa gå genom kristet område, säger han.

Enligt Reino Raitala finns det just nu ett antal trosinriktningar som är i behov av egna viloplatser.

– Vi kan inte göra ett område för varje inriktning, utan det räcker med ett område inom vilket man kan göra vissa uppdelningar.

Kremering populärt

Just nu är det populärt med kremering inom svenska kyrkan, vilket gör att de måste anlägga nya områden för att sprida askan. Även detta är en anledningen till att kyrkogårdarna blir allt mer trångbodda.

– Det gör också att utrymmena blir mer begränsade till att ha sådana här områden, säger Reino Raitala.

Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att upprätta en ny detaljplan i anslutning till Örnäsets griftegård.

FAKTA Icke kristna begravningsriter

Buddhism - Både urn- och jordbegravning sker samt spridning av aska. Önskemål om enskilda platser finns.

Bahá’í - Kroppen ska begravas inom en timmes resväg från platsen för dödsfallet, oavsett transportsätt.

Islam - Endast jordbegravning förekommer. Den muslimska tron förbjuder bestämt kremering eller annan medverkan till kroppens förintelse. Begravning ska ske så snart som möjligt.

Hinduism - Askan ska helst spridas i en flod eller annat rinnande vatten. Gravsättning av askan kan också ske i minneslund eller i urngrav på allmän svensk begravningsplats.

Hare Krishna - Helst ska askan spridas i någon helig flod Indien. Är det inte möjligt kan askan gravsättas i minneslund, placeras i kolumbarium eller urngrav.

Judendom - Som regel gäller jordbegravning även om det i undantagsfall förekommer att judar kremeras. Begravningen ska ske så snart som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om