I oktober började ett nytt kapitel i livet för Sofie Nilsson. Från gymnasiet i Kalix gick resan till Linköping där hon utbildade sig till civilingenjör, för att sedan gå SSAB:s eget talangprogram som tog henne till chefsrollen i Luleå, där hon började för några veckor sedan.
Hur är det att komma som ny till en så stor arbetsplats?
– Otroligt spännande! SSAB som företag är ju inte nytt, men givetvis är det mycket nytt att sätta sig in i här i Luleå och många nya kollegor. Jag upplever att jag fått ett mycket positivt bemötande så långt.
Du kommer via SSAB:s talangprogram, vad var det viktigaste du lärde dig där?
– Utöver att bygga en övergripande förståelse för stålindustrin och SSAB som bolag tar jag verkligen med mig det fantastiska nätverk jag fick möjlighet att bygga under de åren. Jag tar även med mig de praktiska färdigheter jag fick vidareutveckla inom till exempel projektledning, att driva förändring, presentationsteknik och dataanalys.
Hur länge gick du programmet och hur såg dagarna ut där?
– I två och ett halvt år. De varierade verkligen, men typiskt sett arbetade jag med ett par projekt parallellt där dagarna ofta bestod av möten med kollegor från hela SSABs organisation, utföra olika typer av marknads- och dataanalys och sätta ihop och hålla presentationer.
Vad gjorde att SSAB valde dig till denna roll tror du?
– Att jag presterat på en hög nivå och visat på min potential i min tidigare tjänst där jag visat att jag är genuint nyfiken, lär mig snabbt, bidrar med energi och vågar utmana och driva förbättringar
Industrin är ännu en mansdominerad arbetsplats, är det något du reflekterar över?
– Absolut, det gör jag regelbundet. Jag är fullt övertygad om att mångfald är en absolut nödvändighet för ett företags konkurrenskraft. Det är en kritisk affärsfråga och jag är säker på att förväntan som ställs på företag från till exempel dess anställda, investerare och kunder i den här frågan bara kommer att öka.
Är det något du känner av i vardagen och isåfall hur?
– Det är såklart svårt att inte notera då jag inte sällan är den enda kvinnan i rummet. Det ska dock sägas att det finns många goda exempel på motsatsen också, exempelvis när man ser på ledningsgruppen i Luleå där vi är ett flertal kvinnor, inte minst platschefen Monica.
Stålindustrin ska igenom en stor omställning, vad tänker du om det?
– Att det är helt nödvändigt och ett mycket intressant skifte vi står inför. Jag är otroligt stolt över att arbeta på ett bolag som ligger i absoluta framkant på det här området där vi bara för ett par månader sedan lyckades bli först i världen med att producera fossilfritt stål.
Kommer omställningsarbetet att märkas i din vardag?
– Jag tror det är ofrånkomligt att inte beröras alls då omställningen är en sån central del i vår affärsstrategi, men det återstår att se i vilken utsträckning. Omställningen handlar ju inte bara om teknisk utveckling utan berör ju även allt från exempelvis vårt erbjudande gentemot våra kunder till hur vi behöver arbeta med kompetensförsörjning.
Har du någon förebild eller inspirationskälla i livet och arbetslivet?
– Jag försöker plocka bitar från alla möjliga personer och sen får man ju göra det till sitt eget. Det kan vara allt från fotbollsdomaren Jonas Erikssons förmåga att förmedla trovärdighet, företagsledaren Hélène Barnekows tankar om värdebaserat ledarskap till sättet min pappa kunde bjuda på sig själv.
Hur känns det att bo i Norrbotten igen?
– Än så länge känns det jättekul på alla sätt och vis, men vi får väl se om jag känner samma efter vintern.
Är det något särskilt du saknat med Norrbotten när du bodde söderut?
– Jag skulle nog framför allt säga enkelheten och närheten till stugan, familjen och vänner.
Vad har du för relation till Luleå?
– Min syster bor här och jag har även flera av mina absolut närmsta vänner från uppväxten i Kalix här.
Vem är Sofie Nilsson efter arbetsdagens slut?
– Jag är väldigt sportintresserad så jag kollar på mycket sport. Jag gillar också inredning, uppskattar långa middagar tillsammans med vänner, härliga weekendresor och att vara ute i stugan.
Hur gör du när du vill koppla av efter jobbet?
– Inget får mig så avslappnad som att få åka ut i stugan och bara ta det lugnt och inte göra någonting alls.