Sociologen: dagens ungdomar har det tuffare

Ungdomar är mindre skyddade och mer utsatta i dag än tidigare. Och de som inte lyckas slå sig in på arbetsmarknaden får försämrad hälsa. Det säger sociolog Mats Jakobsson vid LTU.

TUFFARE TIDER. Sociolog Mats Jakobsson har studerat arbetslöshet bland ungdomar och slår fast att de har det betydligt tuffare i dagens Sverige än tidigare.
?Foto: Melina Granberg

TUFFARE TIDER. Sociolog Mats Jakobsson har studerat arbetslöshet bland ungdomar och slår fast att de har det betydligt tuffare i dagens Sverige än tidigare. ?Foto: Melina Granberg

Foto:

Luleå2014-04-30 05:30

Mats Jakobsson är universitetslektor och har bland annat forskat i just arbetslöshet bland ungdomar. Han har studerat orsaker, utbildningar, yrkeserfarenhet och framtidsplaner.

Enligt Jakobsson har Sverige förändrats och blivit tuffare – inte minst för ungdomarna. Kraven på utbildningar är högre och skyddet om du hamnar utanför är lägre.

– Det är snålare i välfärdssystemen och i dag går många ungdomar inte ens med i a-kassan. Det är höga avgifter där jämfört med tidigare och många tycker att det inte är värt det. Dessutom måste du ha jobbat en viss mängd för att vara berättigad till a-kassa. Många ungdomar kommer inte upp i den nivån.

En annan sak som gör det svårare för dagens ungdomar är att de så kallade enklare jobben blivit färre. Många är bortrationaliserade.

– Det är inte så många branscher som kan ta upp ungdomar med låg utbildning. De tre stora ungdomsbranscherna i dag är hotell och restaurang, fastighetsskötsel och vård och omsorg.

Mats Jakobsson säger att det är avgörande att ta sig in på arbetsmarknaden och få en förankring. Och vattendelaren i dag stavas gymnasieutbildning. Saknar du den blir det väldigt svårt.

– Det blir en jobbigare väg in på arbetsmarknaden. Forskning visar att arbetsgivarna inte i första hand tittar i betygen efter kompetens utan ser de som ett sorts karaktärsomdöme. Att du har visat att du är villig att komma i tid och är villig att lära dig. De egenskaperna vill man ha.

– Det är viktigt att vi har ett system som ger ungdomar en andra chans, att det i efterhand går att läsa in fullständiga betyg. Komvux finns inte på samma sätt längre.

Finns det forskning kring hur arbetslösheten påverkar ungdomars hälsa?

– Ja, om vi generaliserar lite så ser man att de ungdomar som drabbas av långvarig arbetslöshet har sämre hälsa, både mentalt och fysiskt. Och där kan man alltid spekulera i vad som kommer först: hönan eller ägget.

Forskning visar även att det blivit allt viktigare att ha kontakter i dag. Föräldrar och föräldrars vänner som kan anställa ungdomar.

– I en studie som jag gjorde för ett par år sedan var det en pojke från Piteå som sa precis så: att man inte blir sedd för vad man kan utan att man måste ha kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!