Socialstyrelsen kräver bättring inom vuxenpsykiatrin
Vuxenpsykiatrin måste få en fast överläkare, vården måste utvärderas och intygs- och re-ceptutskrivningen måste följas upp. Det gäller också det självmordsförebyggande arbetet.Det skriver Socialstyrelsen efter ett tillsynsbesök vid Sunderby sjukhus.
Socialstyrelsen inspekterade vuxenpsykiatrin i Sunderbyn och fann brister. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Socialstyrelsens utsända fann en överbelagd vårdavdelning och att det förekommer "för-förskrivning" av sjukintyg och recept av annan personal än läkare.
Behöver mer plats
Överbeläggningen har förekommit under en längre tid och sjukhuset förklarar det med ökat vårdbehov, förändringsarbete och oklara rutiner. Att avdelningen saknar fast överläkare har också bidragit till överbeläggningen. Vuxenpsykiatrin behöver också större lokaler och vill ha en ny-, om- eller tillbyggnad. På så sätt skulle allt kunna samlas i samma byggnad.
Socialstyrelsen påpekar att den under flera år följt problemen med vuxenpsykiatrin i Sunderbyn, men bedömt att det fungerat bättre fram till hösten 2008.
Socialstyrelsen framhåller också risker med intyg- och receptskrivning, där annan personal än läkare "för-förskriver" och där läkaren sätter sitt namn under intyget och receptet utan att själv ha undersökt patienten.
"För-förskrivning" är tillåtet, men Socialstyrelsen pekar på de speciella kraven:
"Om ett intyg inte grundas på personlig undersökning ska skälet till detta anges i intyget. Intygsutfärdaren ska noga se till att endast uttala sig om förhållanden som hon eller han har tillräcklig kännedom om."
Socialstyrelsen vill ha en redovisning hur vuxenpsykiatrin i sin egenkontroll följer upp ordination och förskrivning av läkemedel och pekar på att många patienter har höga doser läkemedel under lång tid. Socialstyrelsen följer samtidigt upp de sammanlagt tio självmord och självmordsförsök som Lex Maria-anmälts vid vuxenpsykiatrin under knappt ett och ett halvt år.
Två månader på sig
Socialstyrelsen vill att det genomförs en utbildning i bedömning av självmordsrisker. Det finns också brister i informationsöverföring om självmordsriskpateinter mellan vuxenpsykiatrin och primärvården respektive socialtjänsten.
Senast den 20 mars ska vuxenpsykiatrin redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att avhjälpa de brister Socialstyrelsen funnit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!