Socialstyrelsen granskar kommunens agerande

Nu granskas Luleå kommun efter våldtäkten på äldreboendet. Socialstyrelsen har krävt in alla journaler i fallet. Och kommunen måste svara på rekordkort tid.- Det här fallet är så pass allvarligt, säger inspektören Cecilia Marklund.

Socialstyrelsen kräver nu in alla handlingar och journaler i fallet med den våldtagna senildementa kvinnan. NSD har tagit del av alla avvikelserapporter från vårdpersonalen i fallet.FOTO: Pär Bäckström

Socialstyrelsen kräver nu in alla handlingar och journaler i fallet med den våldtagna senildementa kvinnan. NSD har tagit del av alla avvikelserapporter från vårdpersonalen i fallet.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-05-13 05:00

Det var i måndags som Socialstyrelsen bestämde sig för att agera i fallet om våldtäkten på äldreboendet och öppna ett tillsynsärende.

- Vi såg att fallet uppmärksammats i medierna men visste inte riktigt vad som hänt, säger Cecilia Marklund, inspektör på Socialstyrelsen.

Svar på kort tid
Men nu vet de och ett ärende har öppnats för att utreda vad som gått fel förra sommaren på äldreboendet i Luleå.

- Vi har begärt in alla handlingar och journaler i fallet och kommunen ska svara på en mycket kortare tid än vad som är vanligt, säger Cecilia Marklund.

- På tre veckor ska de ha svarat.

Varför?
- För det här fallet är så pass allvarligt.

Cecilia Marklund vill ännu inte uttala sig om kommunen gjort fel eller inte men hon tycker det är anmärkningsvärt att fallet inte Lex Sarah-anmälts, något som fortfarande inte gjorts.

Inspektörsbesök?
Svaren från Luleå kommun avgör nu hur Socialstyrelsen kommer agera i fortsättningen, men mycket troligt är att inspektörerna inom kort kommer på besök.

- Om de inte har Lex Sarah-anmält måste de förklara varför och vi måste gå igenom alla rutiner för Lex Sarah bland personal och chefer, säger Cecilia Marklund.

Sekretess
Linda Moestam, ett av vårdbiträdena som slog larm om övergreppen på äldreboendet, menar att sekretessen i det här fallet gått för långt och hämmat en Lex Sarah-anmälning. Dessutom har inte ens offrets man informerats om händelsen, utan han har fortsatt umgås med den man som våldtagit hans fru utan vetskap. Detta med hänvisning till sekretessen.

- I det här fallet har sekretessen överskuggat allt, säger Linda Moestam.

FAKTA Lex Sarah

➤ Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 2 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att den som är anställd inom service och omvårdnad av äldre och funktionshindrade är skyldiga att anmäla övergrepp, vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 1999.

➤ Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som genom framträdande i tv-programmet Rapport 1997 visade på vanvården i det privata vårdhemmet Polhemsgården i Solna.

➤ I sommar kommer en lagändring som gör att missförhållanden ska anmälas direkt till Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!