Socialförvaltningens drag: Tagit in konsulter – för första gången

Personalflykten från barn- och ungaenheten har gjort att Luleå kommun för första gången tvingats ta in konsulter för att klara uppdraget. "Det är inte roligt, men det finns för få socionomer", säger enhetschef Petra Wikman. Något som bestrids av en som lämnat enheten.

Det finns för få socionomer att rekrytera, säger Petra Wikman, apropå att enheten för barn- och unga nu har konsulter på kontrakt i verksamheten.

Det finns för få socionomer att rekrytera, säger Petra Wikman, apropå att enheten för barn- och unga nu har konsulter på kontrakt i verksamheten.

Foto: LG Norlin

Luleå2024-10-09 17:00

– Det är inte brist på socionomer, det finns hur många socionomer som helst i Luleå, men de har aktivt valt att inte arbeta på barn- och ungaenheten, säger källan.

Vi har tidigare berättat att så många som 24 socionomer valt att lämna enheten på grund av flera skäl, där det bland annat handlar om hög arbetsbelastning och svåra bedömningar utan tillräckligt stöd.

En rekrytering pågår löpande, men det har i flera år varit svårt att rekrytera socionomer. Många kommuner i Norrbotten, däribland exempelvis Älvsbyn, Pajala och Gällivare kommun, har tvingats ta in konsulter för att lösa socialförvaltningens uppgifter. Luleå har tidigare klarat sig undan detta, men som en konsekvens av uppsägningarna har nu kommunen tre heltidstjänster täckta av konsulter fram till årsskiftet.

– Det är inte roligt, men det finns för få socionomer, säger Petra Wikman.

Ett skäl till att kommunen nu valt att ta in konsulter är för att inte halka efter med utredningstider, något som Ivo tidigare kritiserat och som en revision av KPMG i februari också pekade på.

När det gäller utvärderingen av varför så många valt att lämna enheten, vissa har trots allt valt att bli kvar inom förvaltningen men på andra tjänster, så säger sig Wikman inte kunna se någon gemensam förklaring. Men hon pekar på två stora förändringar som skett sedan i höstas: Flytten till Timmermansgatan och ett nytt verksamhetssystem.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt för oss med en fysisk flytt som fick olika konsekvenser där huset inte var klart när vi flyttade in. Sedan har vi på barn och unga varit vana att vara på en helt egen våning. Nu delar vi våningsplan med andra kollegor och socialsekreterarna sitter två i varje rum.

NSD har tidigare berättat om arbetsmiljöproblemen och hotet om vite på 175 000 kronor från Arbetsmiljöverket.

Anna Saxin är verksamhetschef inom socialtjänsten:

– Det är klart att lämna den gamla arbetsplatsen där vi bott i 18 år är en stor förändring. Det tar tid att hitta nya sätt att jobba tillsammans, säger hon.

1 mars genomfördes bytet till nytt verksamhetssystem för hela socialförvaltningen.

– Ärendeinflödet har ju varit lika stort trots det.

Anna Saxin tycker det är tråkigt att så många har valt att sluta.

– Som Petra säger så är det fina och duktiga medarbetare som lämnar. Nu försöker vi hitta sätt att hjälpas åt i organisationen för att hitta nya sätt att arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!