Luleå är i chock efter att tonårsflickan Yasmine, 14 år, hittades död på en toalett på Örnässkolan. I intervjuer har modern beskrivit hur dottern kämpade med psykisk ohälsa, självskadebeteende och även problem med så kallad "boffning" av drivgaser i torrschampoflaskor och liknande.
Därför hade föräldrarna sökt stöttning för flickan hos både skolan och socialtjänsten i Luleå – men förgäves.
– Ett år har gått men ingen har hjälpt oss. Ingen. De lämnade oss ensamma, och nu är min dotter död, sa mamman till TV4 i onsdags.
Kritiken bemöts nu av Anna Saxin, verksamhetschef inom bland annat socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, som dock inte vill kommentera det enskilda ärendet.
– Vi har full respekt för familjens upplevelse.
Många tolkar dödsfallet som ett misslyckande för socialtjänsten och Saxin förklarar hur förvaltningen nu gör en intern utvärdering och händelseanalys av omständigheterna kring Yasmines död.
– En väldigt sorglig och tragisk händelse. Våra tankar går till familj och anhöriga. Vi måste alltid se på oss själva, följa upp och se på hur vi omhändertar vårt uppdrag.
Vilka blir konsekvenserna av er interna utvärdering?
– Rent generellt har vi ett kvalitetsledningssystem som vi följer i vårt arbete med syfte att se på alla händelser och behov av förbättringsarbete.
Innebär händelsen att ni anmäler er själva enligt Lex Sarah?
– Är det så att vi har gjort saker som inte är bra, har vi ett förbättringsarbete att göra. Vårt kvalitetsledningssystem kan leda till att vi Lex Sarah-anmäler oss själva. Vi följer upp vårt arbete hela tiden och det finns också tillsynsmyndigheter för det.
Hur länge dröjer er interna utvärdering?
– Vi gör det skyndsamt.
Yasmines kropp ska obduceras innan någon dödsorsak blir officiell, samtidigt som föräldrarna själva har beskrivit hennes missbruk och ”boffning” av torrschampo, vilket de också vill varna andra föräldrar för.
Redan i vintras uppmärksammade Norr Media problemen med den livsfarliga boffningstrenden som sprider sig bland Luleås unga och socialförvaltningen har jobbat aktivt med problematiken.
– Information kring boffning skickades ut till alla föräldrar i kommunen och skolorna informerades kring vad de skulle vara vaksamma på.
Hon pekar på flera bakomliggande faktorer till att unga berusar sig med drivgaser.
– Ett behov av att berusa sig kan bero på olika saker, som dålig psykisk hälsa, grupptryck, spänningssökande och nyfikenhet. Det är också enkelt att få tillgång till.
Går ni ut mer aktivt på skolorna nu för att varna för farorna med boffning?
– Vi för diskussioner kring detta.
Förvaltningen samverkar också regelbundet med skola och polis för lägesbilder rörande ungas drogvanor i Luleå.
– Bilden vi fick fram visade att boffning förekommer men generellt såg man ingen stor ökning bland unga i stort.
Hur tycker du att era resurser inom förvaltningen generellt räcker till för att stötta ungdomar som hamnar på glid i Luleå?
– Vi arbetar med sociala frågor i samverkan med vårdnadshavare, skolan, polisen, regionen med flera. Ett samhälle förändras och då behöver vi arbeta på olika sätt för att möta upp samhällets behov utifrån vårt uppdrag, säger Anna Saxin, verksamhetschef.