Socialdemokraterna till val på höjd a-kassa

På plats i Luleå första maj var arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Om den permanenta höjningen av a-kassan som S gick ut med som en viktig valfråga är valfläsk svarar hon: "Absolut inte".

Eva Nordmark höll tal i barndomsstaden Luleå.

Eva Nordmark höll tal i barndomsstaden Luleå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-05-01 13:42

Eva Nordmark, född och uppvuxen i Luleå, deltog i Socialdemokraternas första maj-tåg och höll tal framför omkring ett par hundra människor i stadsparken. Kriget i Ukraina, framtidsutsikterna i Norrbotten och Nato var några av de ämnen som berördes.

– Utgångspunkten är självklar, vi ska välja den väg som är bäst för vår svenska frihet.

Socialdemokraternas stora valfråga presenterades av statsminister Magdalena Andersson samtidigt som Eva Nordmark höll tal. S går till val på att göra höjningen av a-kassan som gjordes under pandemin permanent. Förslaget innebär att alla som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden kommer att få ut 80 procent av lönen om de blir arbetslösa.

– Det är en viktig valfråga för oss. Moderaterna, SD och KD säger att det var tillfälligt och det ska ner till tidigare nivåer och vi säger att nej det ska det inte. Det är viktigt för löntagarna och Sverige, säger Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister.

Hon säger att a-kassan urholkats under många år och jämfört med andra likvärdiga länder ligger inte a-kassan på en hög nivå.

– Vi fick försämringar under 2007 och vissa förbättringar har kunnat ske. För oss är det viktigt att förbättra a-kassan och vi kämpar för att det ska bli verklighet.

Hon säger att Socialdemokraterna "sparat i ladorna" och att det är ordning och reda i finanserna. Socialdemokraterna vill även införa ett garantitillägg i bostadstillägget som innebär att omkring 700 000 pensionärer får upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

– Vår statsminister var tidigare finansminister och var noga med hur vi använde pengarna. Vi ser att vi har en möjlighet att satsa även på pensionerna, det är en anständighetsfråga. Exakt hur det ska finansieras får vi återkomma till när vi presenterar helheten.

När det gäller löneskillnaden mellan kvinnor och män, säger Nordmark:

– Det är förjäkligt att vi år 2022 har sådana skillnader i arbetsvillkor och löner. Nyckeln är att män och kvinnor ska arbeta lika mycket och den ofrivilliga deltiden ska bort. Vi ska ha fler kvinnor som kan och vill arbeta deltid och män och kvinnor ska dela mer på det obetalda arbetet. Det finns inga genvägar, det är viktigt att var och en tar sitt ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!