Socialdemokraterna lämnade walkover

Det verbala slaget om folkomröstning om skolan kom av sig. Socialdemokraterna drog tillbaka sitt förslag just innan debatten startade.

Emma Engelmark varnade för vad pensionsavgångarna bland lärarna kan leda till om några år. "Vi kan bli tvungna att stänga skolor på grund av att vi inte har behöriga lärare".

Emma Engelmark varnade för vad pensionsavgångarna bland lärarna kan leda till om några år. "Vi kan bli tvungna att stänga skolor på grund av att vi inte har behöriga lärare".

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-06-17 20:27

Skolan stod i fokus på kommunfullmäktiges sammanträde i en stekhet och kvav sessionssal. Redan innan sammanträdet började stod det klart att Socialdemokraterna skulle förlora en omröstning om förslaget, eftersom Moderaterna bestämt sig för att säga nej. Den samlade oppositionen har tidigare röstat ned Socialdemokraterna då ärendet behandlades i kommunstyrelsen.

Kommunalrådet Niklas Nordström begärde ordet för en ordningsfråga och lämnade beskedet som fick debatten att komma av sig, redan innan den hann börja.

– Med det besked vi nu får från de som står bakom initiativet att man avser fortsätta med namninsamlingen till november faller tanken bakom Socialdemokraternas förslag. Då finns ingen grund för att initiera en process för att förbereda en folkomröstning som skulle kunna genomföras i höst, sade Niklas Nordström (S) och tillade att förslaget om folkomröstning dras tillbaka.

Oppositionen gick därefter upp i talarstolen, en efter en, och yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag, att avslå S-förslaget vilket blev fullmäktiges beslut.

– Vi vill att folkinitiativet ska äga frågan, det vi säger nej till är Socialdemokraternas förslag, sade Carola Lidén (C).

Skoldebatten fortsatte med en interpellation från Miljöpartiet ställd till Niklas Nordström, om skolans betydelse för landsbygdsutvecklingen. Innebörden i svaret som Anja Johansson (S) läste upp var att nedläggningen av skolor på landsbygden inte kommer att påverka kommunens övergripande mål för tillgång till service, möjligheten att bo och skapa jobb på landsbygden.

– Möjligheterna att bo och verka på landsbygden försämras, det blir svårare för föräldrar, ökat resebehov om man väljer att bo kvar, ansåg Bertil Bartoldson (V).

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark försvarade än en gång beslutet att lägga ned Vitåskolan, utifrån bristen på behöriga lärare.

– Oavsett tilläggsbudgeten har nedläggningen av vissa skolor varit en nödvändig åtgärd. Inom tre-fyra år kommer 30 procent av lärarna att gå i pension, sade Emma Engelmark (S).

Hon kritiserades av Jonas Brännberg (RS) för att hon hävdade att bara 48 procent av lärarna på Vitåskolan är behöriga.

– Det stämmer inte längre, hävdade Jonas Brännberg (RS).

På det replikerade Engelmark att uppgiften kommer från Skolverkets årliga rapportering, baserad på läget i oktober.

Kommunfullmäktige beslutade, utan debatt, att anta förslaget till ny detaljplan för Ektjärn på Storheden. Planändringen är mycket omdiskuterad bland de boende i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!