Gabriella Sjöström, socialdirektör Luleå kommun, är djupt bekymrad över det ökade antalet IVO-anmälningar när vi möter henne i socialförvaltningens lokaler i centrala Luleå.
– Det är oacceptabelt att vi brustit i omsorgen och det är allvarliga händelser. Jag önskar att det aldrig skett. Min önskan är att vi ska erbjuda, stöd, vård och omsorg med god kvalitet till de Luleåbor som behöver det, säger hon.
Trenden över antalet IVO-anmälningar vid socialförvaltningens verksamhet i Luleå år tydlig:
2020 var det fyra anmälningar, 2021 och 2022 sex anmälningar, 2023 sju anmälningar och 2024 som sagt var tolv anmälningar. Socialförvaltningen har cirka 2800 anställda och utför varje dygn ca 4500 besök inom hemtjänsten. Övriga verksamheter tillkommer.
Vi visar Gabriella Sjöström den lista över IVO-anmälningarna som vi publicerar i annan artikel. Det allvarligaste är dödsfall och övergrepp. Hon vill inte kommentera de enskilda fallen.
– Jag känner inte till detaljerna i varje fall och jag kan inte kommentera enskilda händelser. Listan visar att vi tagit händelserna på allvar och rapporterat dem vidare till IVO. Det är beklagligt att det har hänt men det är bra att medarbetarna är duktiga på att rapportera när det blir fel, säger hon
Gabriella Sjöström framhåller att varje anställd på socialförvaltningen har en skyldighet att rapportera om man misstänker att något är fel.
– Våra anställda är bra på att rapportera. Under 2024 började vi använda ett nytt verktyg för att rapporteringarna ska bli enklare, säger hon.
När socialförvaltningen får in en rapport om att något inte står rätt till så vidtar man omedelbara åtgärder.
– Det gäller att stoppa det som pågår så fort som möjligt. Därefter utreder vi ärendet och gör en bedömning om vi ska göra en anmälan till IVO. Allt avgörs från fall till fall, också om den anställde som misstänks ska tas ur tjänsten. I vissa fall gör vi också en polisanmälan om vi misstänker att det ligger något brottsligt bakom, säger Gabriella Sjöström.
Ändrar ni på rutinerna efter en anmälan?
– Det gör vi omedelbart och vidtar de åtgärder vi bedömer vara befogade, säger Gabriella Sjöström.
Har ni dubbelbemanning för att förhindra fel inom omsorgen?
– Det är alltid behovet som avgör hur mycket personal det behövs vid en insats. Normalt har vi inte dubbelbemanning, men det kan förekomma, säger Gabriella Sjöström.
Här ni tillräcklighet med personal och hur kontrollerar ni att de ni anställer är rätt personer för arbetsuppgifterna?
– Vi har ett stort behov av att anställa inom alla yrkesgrupper. Naturligtvis kontrollerar vi om personen har rätt kompetens och inte finns i belastningsregistret men även personliga egenskaper. Vi eftersträvar att medarbetarna ska ha minst kunskaper i svenska motsvarande nionde klass i grundskolan, säger Gabriella Sjöström.
Vid en kontroll den 2 januari har socialförvaltningen i Luleå 18 utannonserade tjänster, häften av dessa är underskötersketjänster.
Det bara 45 procent av socialförvaltningens personal inom äldreomsorgen som har undersköterskeutbildning, vilket är ett kompetenskrav
– Kompetensbristen är ett stort problem för oss. Vi har egna utbildningsinsatser för de som inte har undersköterskeutbildning. Vi har också språkstärkande insatser. Vi har särskilda introduktionsarbetsplatser och många andra åtgärder för att hjälpa de nyanställda. Särskilt under sommaren kan det vara svårt att få tag på vikarier som har tillräckliga kunskaper och erfarenhet, säger Gabriella Sjöström