Snöhög blir konserthall

Nu förbereder konstnärsparet Birgitta och Tim Linhart bygget av en konserthall i is på Gültzauudden i Luleå.
- Tanken är att vi ska arrangera konserter varje helg från mellandagarna till den här tiden på året nästa år, säger Birgitta Linhart.

Insamlingen av snö har börjat. Det behövs 4 000 kubikmeter snö till byggandet av konserthallen på Gültzauudden.FOTO: Pär Bäckström

Insamlingen av snö har börjat. Det behövs 4 000 kubikmeter snö till byggandet av konserthallen på Gültzauudden.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-04-06 12:22

Det är inom ramen för den ekonomiska föreningen Ice music in swedish Lapland som makarna Linhart ska bygga en konserthall i form av en igloo på gamla tennisbanan i Gültzauudden.

- Vi håller på med en förstudie och insamling av snö nu. Vi måste organisera oss och söka partners. När det gäller snön så behöver vi få ihop 4 000 kubikmeter som vi sedan bevarar över sommaren genom att täcka över med en halv meter bark. Byggandet av igloon startar i november, säger Birgitta Linhart.

För 160 gäster
Konserthallen ska rymma 160 gäster och en orkester bestående av mellan fem och 15 instrument i mitten. Också instrumenten ska byggas av snö och is.

Linharts hoppas kunna locka en internationell publik men också lokalbefolkningen.

- Vi hoppas bli ett bra stöd till den övriga vinterturismen i Norrbotten. En konserthall i is finns ingen annanstans i världen. Den lokala förankringen är också mycket viktig för oss. Vi ska hålla biljettpriserna på en nivå som gör att alla har råd att komma.

Fem miljoner kronor
Konserthallen kommer att kosta ungefär fem miljoner kronor per år.

- I det ingår uppbyggandet av igloon. Vi måste förstås anlita folk som hjälper oss att bygga. Värdar måste vi också ha när det ska komma 160 gäster och vi måste betala musikerna. Vi har fått pengar till förstudien av länsstyrelsen, landstinget och Luleå kommun. Sedan hoppas vi på mer pengar från dessa håll och på att få med många privata sponsorer.

Många norrbottningar har redan hört musik framföras på instrument som Tim Linhart byggt av snö och is.

- Hela förra året anlitade vi Evighetens orkester för en turné med konserter i Jokkmokk, Haparanda, Piteå, Luleå och Korpilombolo. Det var en marknadsföring inför de kommande konserterna i konserthallen i is. Vi ville framförallt visa länsstyrelsen, landstinget och Luleå kommun vad det är vi håller på med, säger Birgitta Linhart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om