Skoterföreningarna, som ansvarar för lederna, har knäat länge under vikande medlemsantal och indragna anslag.
- Situationen är hopplös för många klubbar. De är hänvisade till ideellt arbete för att få in pengar, exempelvis grillkvällar, lotterier och så. Och det mesta arbetet med lederna är också ideellt. Den yngre generationen är inte pigg på att jobba ideellt, vilket innebär att allt färre drar ett allt tyngre lass, säger Granåsen.
Jäckviks skoterförening har exempelvis dragit igång ett projekt som syftar till att de som använder skoterlederna också ska betala för servicen. Den har studerat de system med betalleder som framgångsrikt används i Härjedalen, Dalarna och Jämtland.
"Lyxkonsumtion"
"Skoteråkning kan med fog sägas vara en lyxkonsumtion och den ska vi hantera själv", skriver föreningen i sitt informationsblad, enligt Piteåtidningen.
Granåsen tycker inte om utvecklingen. Snofed vill ha en övergripande avgift som betalas av alla som har en registrerad skoter och som gör att man får köra på alla leder.
- Det finns mellan 150 000 och 200 000 registrerade skotrar. Om man lägger skatten på 800 kronor per år så kan man bygga upp en nationell standard på lederna, säg fyra meters bredd och sladdning tre dagar per vecka. Vissa högtrafikerade leder kan vara fem meter och sladdas oftare. Andra kanske bara tre meter. Pengarna ska fördelas till klubbarna som får möjlighet att ersätta de som jobbar och investera i miljövänliga maskiner.
Bättre säkerhet
Granåsen ser fler fördelar.
- Vi skulle få säkrare leder av bättre kvalitet, bättre skyltning, fler vindskydd och stugor, möjlighet att dra leder runt sjöar och därigenom undvika drunkningsolyckor...
Vem skulle kontrollera att skatten är betald?
- Förhoppningsvis skulle polisen tycka det är lönt. Man kan också tänka sig någon form av ledvärdar.
Vilken kritik finns mot skoterskatten?
- Folk tycker att det är orättvist. Om man bara kör skoter två gånger per år, varför ska man då betala lika mycket som en som kör hela vintern? Vi måste också hitta vägar att få ut pengarna till klubbarna utan att det försvinner en massa på vägen i administration.
Ingen ny debatt
Debatten om skoterskatt har funnits länge. Men nu har Snofed bestämt sig för att driva frågan hårt och ända till högsta instans.
- Vi har utsett en grupp som faktiskt har sitt första möte i dag (läs torsdag) och som ska ta fram ett förslag. Sedan ska detta förankras på årsmötet och därefter drivas hårt. Snofed sitter med i snöskoterrådet där även tunga instanser som transportstyrelsen och länsstyrelsen är representerad, och det är rätt forum att lägga kraft på en skoterskatt i, säger Peter Granåsen.
- Regeringen måste börja lyssna. Bättre leder gynnar bland annat turismen. Jag hoppas att skoterskatt ska vara införd om två år och allra senast om fem år.