Sniffar för säkerhets skull

Nya säkerhetskontroller på flygplatserna ska upptäcka explosiva ämnen i handbagaget. Slumpvisa kontroller ska öka flygsäkerheten.

KVITTO. Efter kontrollen med sniffern kommer resultatet ut på en remsa.

KVITTO. Efter kontrollen med sniffern kommer resultatet ut på en remsa.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-03-13 07:00

Från den 1 mars införs de nya EU-reglerna på Swedavias tio flygplatser, i Norrbotten i Luleå och Kiruna.

– EU har under en tid tittat på terrorhotbilden i Europa. Man ser en ökad hotbild kopplad till sprängmedel och processen har gått väldigt fort. Beslutet togs i februari och gäller från den 1 mars, säger Ann-Christine Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

Det är alltså handbagaget som ska kontrolleras ytterligare.

– Det går till som i dag när passagerarna passerar bågen och sedan sker ett slumpmässigt urval av vilka som ska kontrolleras ytterligare. Det är bra mycket bättre än att en människa ska sitta och välja ut.

De passagerare som blir utvalda får visa sitt handbagage som sedan ”svabbas” med en trasa.

Den sätts sedan i en ”sniffer”, stor som en dator eller Ipad, som kan avläsa om handbagaget varit i kontakt med explosiva ämnen.

– Det finns ju personer som kommer i kontakt med sådana ämnen som poliser och militärer.

Ja, eller jägare.

Eller terrorister...

– Det här görs ju för passagernas säkerhet.

Om ”sniffern” upptäcker spår av sprängmedel så blir det fortsatt kontroll av handbagaget.

– Skulle det vara så så blir det en fortsatt undersökning.

Den nya säkerhetskontrollen innebär per automatik att passeringen av säkerhetskontroll ta längre tid.

– Passagerarna bör vara ute i litet mera god tid så att kontrollen kan genomföras. Ett alternativ är ju att checka in handbagaget i större utsträckning än tidigare. Tidsmässigt så tar den här utökade säkerhetskontrollen kanske 30 sekunder på varje utvald passagerare och någon minut på ett flöde.

Beroende på mängden avgångar kan antalet säkerhetsstationer variera mellan en och tre.

– Om vi exempelvis har både reguljära flygningar och charter så kan vi ha tre fulla flöden men det kan ju variera över dagen hur det ser ut.

Redan idag genomförs ETD-kontroller vid flygplatser både i Storbritannien och USA.

Receptbelagd och receptfri medicin och sjukvårdsartiklar i vätskeform får medföras utan begränsning, resenären kan ta med det man behöver under resan och din bortavaro.

I säkerhetskontrollen ska medicin i vätskeform och eventuellt andra vätskor visas separat från handbagaget. Vätskorna säkerhetskontrolleras tillsammans med handbagaget och medicinen kan komma att säkerhetskontrolleras.

Reglerna gäller medicin i vätskeform. Tabletter, pulver och medicin i fast form omfattas inte av reglerna och behöver därmed inte visas.

Slumpvisa

Fakta

säkerhetskontroller

Swedavias tio flygplatser inför de nya EU-reglerna och därmed följer de föreskrifter som ges ut av Transportstyrelsen, tillsynsmyndighet för säkerhetsfrågor vid Sveriges flygplatser.

Detta betyder att slumpvisa kontroller kommer att genomföras av resenärers handbagage i samband med säkerhetskontrollen. Kontrollen görs med så kallad ETD-utrustning (Explosive Trace Detection).

Resenärer, som väljs slumpvis, ska placera sitt handbagage på ett bord för kontroll genom provtagning med ETD, så kallad ”sniffer”. Om kontrollen ger utslag så genomsöks handbagaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om